Connect with us

Nieuwste

Afghaans gezin met acht kinderen weigert villa en maakt erge ruzie met COA

Op dinsdagmiddag vond er een bijzondere rechtszaak plaats in de rechtbank van Almelo.

Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) stond tegenover een Afghaans gezin met acht minderjarige kinderen dat momenteel in het asielzoekerscentrum in Almelo verblijft.

Het COA wil dat de familie vertrekt uit het azc nadat zij enige tijd geleden een toegewezen woning weigerden.

De vader, moeder en kinderen hebben afgelopen zomer een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd gekregen.

Het huisvestingsgesprek

In augustus vorig jaar vond er een huisvestingsgesprek plaats tussen de familie en het COA. Tijdens dit gesprek werd de familie geïnformeerd over het feit dat zij eenmalig een woning toegewezen krijgen door het COA.

Er werd ook gevraagd of er bepaalde criteria waren voor de woning. Volgens het COA waren er op dat moment geen criteria.

2014-03-13 13:17:21 ZEIST – Asielzoekers arriveren bij het nieuw geopende azc in Zeist. Een deel van de bebouwing van het voormalige militaire terrein is aangepast om zo’n 370 personen te kunnen huisvesten. ANP REMKO DE WAAL

Aanbod woning

In november kreeg de familie een woning aangeboden in de gemeente Tholen. Deze woning voldeed aan de eisen van het COA.

Echter, begin februari werd duidelijk dat de familie de woning weigerde. Vervolgens vonden er verschillende gesprekken plaats tussen het COA en de familie waarbij het COA aangaf de weigering ongegrond te vinden.

Ontruiming

Omdat de familie het azc weigert te verlaten, wil het COA nu overgaan tot ontruiming van de woning in het asielzoekerscentrum.

Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat het niet aan de toegewezen woning zelf ligt, want deze voldoet aan de eisen.
vluchtelingen

Echter, één van de kinderen krijgt een behandeling tegen schisis in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.
ter apel

De familie zal hier regelmatig moeten zijn en volgens hen is de afstand met de aangewezen woning te groot.

Volgens het COA ligt de aangeboden woning hemelsbreed binnen vijftig kilometer vanaf het Erasmus, wat binnen de maximale afstand valt die het COA hanteert.

De communicatie

Volgens de advocaat van de familie kan het bieden van vier weken om een passende woonruimte te vinden desastreuze gevolgen hebben.

2014-03-13 13:17:21 ZEIST – Asielzoekers arriveren bij het nieuw geopende azc in Zeist. Een deel van de bebouwing van het voormalige militaire terrein is aangepast om zo’n 370 personen te kunnen huisvesten. ANP REMKO DE WAAL

De familie heeft acht minderjarige kinderen en als de rechtbank ingaat op het toewijzen van deze vordering, komt dit gezin op straat te staan.

De vraag is of het gezin bij elkaar kan blijven. Daarnaast benadrukt de raadsvrouw die de familie bijstaat dat het niet duidelijk is of de familie goed is geïnformeerd.
vluchtelingen

De vader is analfabeet en kan geen Nederlands of Engels spreken, wat de communicatie met het COA bemoeilijkt.
ter apel

Unieke zaak

Voor het COA is dit een unieke zaak. Het is de eerste ontruimingsprocedure in de rechtbank.