-

Nieuwste

Moeder van drie kinderen, Ruby (45), klaagt over veel te lage uitkering

De 45-jarige Ruby Romain uit Nieuwerkerken, België, is een alleenstaande moeder die voor haar drie kinderen zorgt.

Het leven is niet gemakkelijk voor Ruby, die dagelijks geconfronteerd wordt met steeds hogere prijzen en uitdagingen: “Ik leef al jaren in de hel.”

In 2019 werd Ruby door haar man verlaten, en sindsdien is ze verantwoordelijk voor de zorg van haar dochter Alessa (15), die ze heeft uit een eerdere relatie, en haar tweeling Kieran en Killian (10), die ze van haar ex-man heeft gekregen.

Haar twee zoons hebben autisme en ADHD, wat het dagelijks leven nog uitdagender maakt.

Het grootste struikelblok voor Ruby is haar uitkering, die niet meer bedraagt dan 1.400 euro. “Er komt nog 968 euro kindergeld bij en 300 euro alimentatie.

Alles bij elkaar komt het uit rond de 2.700 euro”, vertelt Ruby. Hoewel dit een aanzienlijk bedrag lijkt, is het niet genoeg voor Ruby en haar gezin.

Ze probeert daarom online nog wat extra geld bij te verdienen met haar ‘mental coaching’, maar verdient hiermee slechts 200 tot 400 euro per maand. Dit is niet genoeg om rond te komen.

“Winkelen kan ik nauwelijks. Hoe kan ik goedkope, maar toch gezonde ingrediënten kopen? Cadeautjes voor de kinderen: ook niet simpel.

Nu willen ze bijvoorbeeld een ‘air up’ (drinkbus, red.), maar dat kost 40 euro, daar moet ik twee maanden voor sparen. Mijn enige optie is voortploeteren”, zegt Ruby. Het gebrek aan financiële middelen zorgt voor veel stress en onzekerheid.

Daarbij heeft Ruby de afgelopen maanden last van psychische decompensatie. “In mensentaal: sinds 2016 logeer ik in de hel en ik kom er maar niet uit”, aldus Ruby.

“Dat eist zijn psychische tol. In de praktijk zorgt het ervoor dat ik het financieel niet meer red. Alles wordt steeds maar duurder, dan moet echt wel stoppen.”

Haar zoons nemen medicatie, waardoor er geen rem meer staat op hun eetgedrag en ze meer voedsel nodig hebben, wat veel extra kosten met zich meebrengt.

Ruby zit aan haar limiet na zeven jaar van psychische problemen. Ze ziet geen uitweg meer en voelt zich hopeloos.

Om alleenstaande ouders financieel te ondersteunen, moet de overheid meer doen om betaalbare huisvesting en gezond voedsel beschikbaar te maken.

Dit kan door bijvoorbeeld subsidies te verstrekken of door initiatieven op te zetten die alleenstaande ouders helpen bij het vinden van betaalbare huisvesting en gezonde voeding. Alleen op die manier kunnen alleenstaande ouders de zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben om hun kinderen op te voeden en een stabiel leven op te bouwen.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder