-

Nieuwste

Jong meisje in Nijmegen overleeft besmetting met mazelen niet

Voorbije maand heeft een meisje in het RadboudUMC in Nijmegen een besmetting met de mazelen niet overleefd. Dat bevestigt het ziekenhuis na berichten van De Gelderlander.

Een woordvoerster van het ziekenhuis zegt dat ze geen verdere informatie kunnen geven over het meisje. Dat heeft te maken met privacy.

Het is ook niet geweten waar het meisje de besmetting heeft kunnen oplopen. Mogelijk is dit in een opvang gebeurd.

De kans om een mazeleninfectie niet te overleven in Nederland is ongeveer 1 op 10.000. Complicaties kunnen wel serieus zijn, zoals een hersenontsteking.

Sinds 1976 is de mazelenvaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat geldt voor de meeste Westerse landen.

Kinderen verspreiden Britse variant

Eens in de 10 tot 15 jaar wordt in Nederland een mazelenepidemie verwacht. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op haar website.

Dat vindt dan vooral plaats onder bevolkingsgroepen die zich niet laten vaccineren. De laatste mazelenepidemie dateert van 2013. Toen moest een 12-jarig meisje afscheid nemen van het leven.

De mazelen zijn besmettelijk en zijn vrijwel volledig te voorkomen door vaccinatie. Het wordt verspreid via kleine druppeltjes in de lucht.

Het veroorzaakt vervelende symptomen. Denk aan rode vlekken in de hals en het gezicht, koorts en spierpijn.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn zware complicaties het gevaarlijkst voor kinderen onder de vijf jaar en mensen ouder dan dertig.

vaccinatieplicht

In andere delen van de wereld zorgen de mazelen nog altijd voor grote ellende. In Zimbabwe moesten bijna 700 kinderen afscheid van het leven nemen na een grote uitbraak.

verplichte vaccinatie

Het gaat om kinderen die niet gevaccineerd waren. Dat heeft te maken met streng religieuze groepen die tegen vaccinatie zijn. Zij houden meer vast aan alternatieve genezingswijzen.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder