-

Nieuwste

Experts maken lijst met landen die extreme hittegolf mogen verwachten: Nederland ook?

Spanje krijgt momenteel af te rekenen met hele hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Uit nieuw onderzoek blijkt dat meer landen een hittegolf te wachten staat. Ook Nederland staat op de lijst.

Het wetenschappelijk tijdschrift Nature publiceert de bevindingen van de onderzoekers over toekomstige hittegolven. In de toekomst staan ons erge hittegolven te wachten en de onderzoekers maken zich zorgen of landen daar wel op voorbereid zijn.

Aan de hand van een speciale berekenmethode konden de onderzoekers nagaan welke regio’s een groot risico lopen bij extreme hitte. Daar zullen de schadelijke gevolgen snel zichtbaar zijn.

Landen waar daarnaast nog eens veel inwoners wonen of kampen met een grote bevolkingsgroei, lopen het meeste risico bij een hittegolf.

De kwetsbaarheid hangt ook af van socio-economische factoren. Extreme hitte komt met bepaalde uitdagingen, waardoor bijvoorbeeld gezondheidsdiensten het moeilijk krijgen.

De meeste zorgen baart een land als Afghanistan. De onderzoekers verwachten dat de bevolking daar heel snel gaat toenemen, en dat geldt ook voor de temperaturen. Het land is economisch niet goed ontwikkeld.

Ook landen als Panama, Costa Rica, El Salvador, Guatemala en Nicaragua krijgen het lastig in de toekomst. Het huidige record ligt er ver onder het statistische minimum. Dat betekent dat een grote sprong een tragedie kan veroorzaken. Dat is ook zo voor het oostelijke deel van Rusland.

Nederland zit in hetzelfde schuitje als Luxemburg, Duitsland en België. We wonen weliswaar met veel mensen dicht op elkaar, maar omdat we goed ontwikkeld zijn, zullen de gevolgen van de hitte beperkt zijn. Hier gelden namelijk hitteplannen bij extreme temperaturen.

Daarnaast staan ook het noordwesten van Argentinië en de provincie Queensland in Australië op de lijst. De onderzoekers beklemtonen dat alsmaar meer landen extreme hitte te wachten staan.

De experts sporen de overheden aan om zich voor te bereiden op deze hittegolven. Ze moeten zich buiten over de actuele hitteplannen. Werkuren buiten verminderen en zorgen voor afkoelcentra in grote steden zijn enkele van de suggesties.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder