Connect with us

Nieuwste

Experts maken lijst met landen die extreme hittegolf mogen verwachten: Nederland ook?

Spanje krijgt momenteel af te rekenen met hele hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Uit nieuw onderzoek blijkt dat meer landen een hittegolf te wachten staat. Ook Nederland staat op de lijst.

Het wetenschappelijk tijdschrift Nature publiceert de bevindingen van de onderzoekers over toekomstige hittegolven. In de toekomst staan ons erge hittegolven te wachten en de onderzoekers maken zich zorgen of landen daar wel op voorbereid zijn.

Aan de hand van een speciale berekenmethode konden de onderzoekers nagaan welke regio’s een groot risico lopen bij extreme hitte. Daar zullen de schadelijke gevolgen snel zichtbaar zijn.

Landen waar daarnaast nog eens veel inwoners wonen of kampen met een grote bevolkingsgroei, lopen het meeste risico bij een hittegolf.

De kwetsbaarheid hangt ook af van socio-economische factoren. Extreme hitte komt met bepaalde uitdagingen, waardoor bijvoorbeeld gezondheidsdiensten het moeilijk krijgen.

De meeste zorgen baart een land als Afghanistan. De onderzoekers verwachten dat de bevolking daar heel snel gaat toenemen, en dat geldt ook voor de temperaturen. Het land is economisch niet goed ontwikkeld.

Ook landen als Panama, Costa Rica, El Salvador, Guatemala en Nicaragua krijgen het lastig in de toekomst. Het huidige record ligt er ver onder het statistische minimum. Dat betekent dat een grote sprong een tragedie kan veroorzaken. Dat is ook zo voor het oostelijke deel van Rusland.

Nederland zit in hetzelfde schuitje als Luxemburg, Duitsland en België. We wonen weliswaar met veel mensen dicht op elkaar, maar omdat we goed ontwikkeld zijn, zullen de gevolgen van de hitte beperkt zijn. Hier gelden namelijk hitteplannen bij extreme temperaturen.

Daarnaast staan ook het noordwesten van Argentinië en de provincie Queensland in Australië op de lijst. De onderzoekers beklemtonen dat alsmaar meer landen extreme hitte te wachten staan.

De experts sporen de overheden aan om zich voor te bereiden op deze hittegolven. Ze moeten zich buiten over de actuele hitteplannen. Werkuren buiten verminderen en zorgen voor afkoelcentra in grote steden zijn enkele van de suggesties.