Connect with us

Nieuwste

Wetenschappers onderzoeken of witte verf racistisch is

Enkele wetenschappers van de Universiteiten van Bergen en Oslo gaan in het project NorWhite onderzoeken wat de esthetische en maatschappelijke invloeden zijn van witte verf. De onderzoekers menen dat Noorwegen een toonaangevende rol heeft gespeeld in de promotie van wit als superieure kleur.

De productie van witte zuivere verf was een grote uitdaging. Pas in de jaren ’20 van vorige eeuw slaagden Noorse scheikundigen erin om een kleurvaste, onschadelijke witte verf te maken die geschikt is voor commerciële doeleinden.

De professoren laten weten: “De overkoepelende doelstelling van NorWhite is een kritische en visuele evaluatie van een niet eerder onderzocht deel van de Noorse innovatiegeschiedenis die de wereld witter heeft gemaakt.”

Witte kleur als symbool van voorrechten

De onderzoekers leggen verder uit: “Witheid is een van de belangrijkste maatschappelijke en politieke zorgen van vandaag. Binnen en buiten de academische wereld zijn er wereldwijd acties van verzet en spijtbetuiging om met ons raciale verleden om te gaan. De belangrijkste studies omtrent witheid binnen de kunst- en architectuurgeschiedenis begrijpen witheid als culturele en visuele structuren van voorrecht.”

Verder schrijven de wetenschappers dat “witheid een culturele en maatschappelijke kwestie is die gelinkt wordt aan huidskleur, voorrechten en systematische uitsluiting.” De studie krijgt subsidies van de Noorse onderzoeksraad. Dit is een officieel en nationaal overheidsorgaan.