Connect with us

Nieuwste

Bestuur Bij1 Amsterdam stapt boos op vanwege racisme

kabamba

De gooi naar het fractievoorzitterschap van Bij1 Amsterdam krijgt een bizarre wending. De leiding gaat momenteel naar een persoon die niet eens in de gemeenteraad zetelt.

Het bestuur is woedend afgetreden. In een mail van de leden wordt een heleboel vuile was buiten gehangen. Het gaat om foute praktijken met geld tot fraude op de stemlijst.

De poppen gingen aan het dansen toen fractievoorzitter Jazie Veldhuyzen begin september ziekteverlof nam. Twee andere factieleden, Nilad Ahmadi en Carla Kabamba, ruzieden om het voorzitterschap.

Vrijdag leek het erop dat Kabamba de fakkel zou overnemen, maar Ahmadi verzette zich hevig. Nu komt aan het licht dat geen van beiden het wordt. Activist Dinah Bons wordt fractievoorzitter. De beslissing is van bovenaf opgedrongen en dat vindt de lokale fractie maar niets.

Racisme en fraude

Vertrekkende bestuursleden beweren dat Ahmadi wellicht door fraude hoog op de kieslijst stond. Om de campagne niet negatief te beïnvloeden, is dat tijdens de verkiezingen niet naar buiten gebracht. Het bestuur zegt ook dat er binnen de fractie onduidelijkheid is over financiële middelen.

Meer nog. Binnen Bij1 zou er sprake zijn van anti zwart racisme en afrofobie. “Met lede ogen kijkt men toe hoe zwart politiek talent wordt weggepest”, klinkt het.