Connect with us

Nieuwste

Walrus Freya afgemaakt om opdringerige mensen te beschermen

walrus

Noorwegen liet de ronddolende walrus Freya inslapen. Nieuwsgierige mensen belaagden het dier constant. Omdat mensen zich in gevaar bleven brengen, waarschuwde de overheid eerder al dat ze de walrus zouden laten afmaken.

Top van de Noorse visserijadministratie, Frank Bakke-Jensen, verklaarde: “De beslissing om het dier te euthanaseren werd genomen na een algemene analyse van de aanhoudende bedreiging voor de veiligheid van de mens.”

Ook in Nederland is Freya een bekende gast. Vorig jaar lag ze nog op de onderzeeër Zr. Ms. Dolfijn van de Nederlandse marine. Dit jaar werd het dier dan opnieuw een publiekslieveling. Het dier klom in de Noorse hoofdstad op bootjes die daarna zonken. Dinsdag probeerde de havenpolitie haar nog van een boot te verdrijven met een enorme waterslang.

Walrussen komen doorgaans voor in het noorden van het noordpoolgebied. Soms zoeken ze echter zuidelijker oorden op. Wetenschappers hadden nog voorgesteld om Freya te doen wennen aan een drijvend platform vastgemaakt aan een boot. Zo zouden ze het dier verder slepen naar het noorden. Dat plan is uiteindelijk afgeblazen.