Connect with us

Nieuwste

Net binnen: Verdachte gevallen van de apenpokken in Nederland

apenpokken

In Nederland zijn ondertussen enkele verdachte gevallen van de apenpokken vastgesteld. Momenteel zijn de monsters in onderzoek in een laboratorium. De resultaten zijn nog niet bekend. Maar zelfs als alle gevallen negatief zijn, houdt het RIVM er ernstig rekening mee dat het eerste geval binnenkort wel een feit is.

Het virus is afkomstig uit West- en Centraal-Afrika. Soms duikt het virus op in andere landen, maar dan gaat het om mensen die in de regio zijn geweest. Nu is de uitbraak opvallend en ongebruikelijk groot. Ondertussen zijn er besmettingen vastgesteld in België, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Portugal, Australië, Canada en de Verenigde Staten.

De apenpokken zijn heel besmettelijk, maar meestal zijn de symptomen bij mensen mild. De symptomen zijn hoofdpijn, spierpijn, koorts, rillingen en vermoeidheid. Na enkele dagen volgt er huiduitslag. Doorgaans verdwijnen de symptomen na enkele weken.

Het virus wordt opgelopen door huidcontact of door ademhalingsdruppels. Ook geslachtsgemeenschap is een mogelijke wijze van besmetting.