Connect with us

Nieuwste

ProRail wil roltrappen uit stations bannen om energie te besparen

ProRail

ProRail denkt erover na om de roltrappen uit de stations te bannen om energie te besparen. Het zijn enorme stroomslurpers en zijn goed voor 20 procent van alle energieverbruik. De spoorbeheerder overweegt ook om wissels minder vaak te verwarmen. Dat is nu goed voor 12 procent van het verbruik, maar door de maatregelen kan veel voordeel worden gehaald.

De aankondiging kwam er tijdens de presentatie van de jaarcijfers van 2021. Ans Rietstra, directeur van ProRail, zei: “We gebruiken nu evenveel energie als een middelgrote stad en het gasverbruik ligt gelijk aan een dorp van 8000 huishoudens. Met de enorme prijsstijgingen voor fossiele brandstoffen door de oorlog in Oekraïne in combinatie met de klimaatcrisis, neemt ook bij ons de druk toe om zuinig om te gaan met energie.”

Ban op roltrappen

Rietstra vervolgt: “Dat betekent voor ProRail dat het niet alleen moet inzetten op zonnepanelen op daken van stations, maar ook in toenemende mate op het terugdringen van energieverbruik.”

“Het uitzetten van roltrappen, toch een luxeproduct, kan dus veel winst opleveren. Voor 2030 willen wij energieneutraal zijn, dat betekent dus dat er maatregelen genomen moeten worden. Natuurlijk willen we comfort voor de reiziger behouden, maar moeten wel out of the box denken. Overigens blijven de liften voor mensen die minder mobiel zijn natuurlijk wel beschikbaar.”