Connect with us

Nieuwste

Rusland verklaart ook Zweden en Finland de oorlog bij NAVO-toetreding

Rusland

Dmitri Medvedev, de voorzitter van de Russische veiligheidsraad, heeft zwaar uitgehaald naar Zweden en Finland. Ook die landen willen nu lid worden van de NAVO. Hij zegt dat verder praten over een niet-nucleaire status van de Oostzee dan zinloos is.

Persbureau TASS meldt dat Rusland allerminst onder de indruk is van de aankondiging van Zweden en Finland om toe te treden tot de NAVO. “We hebben dan enkel een paar meer tegenstanders”, liet hij optekenen.

Al tientallen jaren lang bestaat de hoop op een Baltische of Oostzee waarbij omringende landen geen kernwapens mogen hebben. Dat moet het risico op escalatie van een nucleair conflict tussen de NAVO en Rusland verminderen.

Met Kaliningrad heeft Rusland aan de Oostzee een grote marinehaven als hoofdkwartier van de Baltische Vloot. Sint-Petersburg, de tweede stad van het land, ligt aan de Oostzee. Als Finland en Zweden bij de NAVO komen, heeft het bondgenootschap een soort binnenzee, op voormelde Russische gebieden na.