Connect with us

Nieuwste

Opnieuw monsterwespen gesignaleerd in Nederland

monsterwesp

De monsterwesp of Aziatische hoornaar is in Nederland opnieuw op meerdere plaatsen gespot. Het platform Stop Invasieve Exoten meldt dat het insect is gezien in Limburg, alsook in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland.

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform, legt uit: “De exemplaren die nu rondvliegen, zijn koninginnen die eind vorig jaar uitgevlogen en bevrucht zijn, de winter hebben overleefd en een nest aan het bouwen zijn. Elke koningin die nu gevangen wordt, scheelt dus een nest in de zomer.”

De monsterwesp is een grote wesp die wilde bijen, hommels en honingbijen eet. Om verspreiding te voorkomen, moeten de nesten van deze wespen zoveel mogelijk vernietigd worden.

De provincie is verantwoordelijk voor de bestrijding en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voor de opsporing. In 2017 is de Aziatische hoornaar voor het eerst gezien in Nederland en het geldt als een invasieve en ongewenste soort.