Connect with us

Nieuwste

NVWA komt met akelige waarschuwing over papieren rietjes

kind drinkt van rietje

Regelmatig komen stukjes van papieren rietjes los en die komen dan bij kinderen in hun keel terecht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kreeg daarover de laatste tijd meer dan 400 meldingen.

In vrijwel alle gevallen werd een drinkpakje traag opgedronken. Bij langdurig sabbelen op een papieren rietje, weken de deeltjes en laten ze los. De NVWA zegt dat dit vooral een risico is bij kinderen en mensen met een beperking.

De toezichthouder legt uit: “De gemelde incidenten geven een beeld van een mogelijk risico op verstikking.” Met voldoende oplettendheid kan dit risico vermeden worden. Verzorgers en ouders krijgen het advies om in de buurt te blijven als kinderen of mensen met een beperking van een papieren rietje drinken.

Sinds het verbod op plastic rietjes van vorig jaar, zijn papieren rietjes de norm in de hele Europese Unie. De NVWA gaat in gesprek met de fabrikanten om de kwaliteit en veiligheid van de papieren strootjes te verbeteren.