Connect with us

Nieuwste

Net binnen: Kabinet kondigt nieuwe coronaregels aan

Ernst Kuipers

Vanaf woensdag moeten mensen die contact hebben gehad met iemand die besmet is met corona niet langer in quarantaine. Op drukke plekken moet ook geen mondkapje meer gedragen worden. Dat besloot het kabinet dinsdagmiddag na advies van het RIVM.

Personen die naar Nederland reizen hebben ook geen gezondheidsverklaring meer nodig. Reizigers moeten meteen na aankomst en op de vijfde dag erna ook geen zelftest meer doen.

Vanaf woensdag gaan de versoepelingen in. Op vliegvelden na de controle bij de douane en op vliegtuigen zelf blijft de mondkapjesplicht wel gelden. Het kabinet heeft zich daar te houden aan internationale afspraken.

In dit soort gevallen heeft quarantaine volgens het RIVM weinig zin. De maatregelen heeft bovendien grote maatschappelijke gevolgen. Het kabinet gaat mee in die redenering.

Basismaatregelen blijven

Het kabinet meldt wel dat de basismaatregelen blijven. Het gaat dan om regelmatig handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven bij klachten en goed ventileren.

Wel geldt nog het dringend advies om je te laten vaccineren en een herhaalprik te halen. Bij een positieve zelftest blijft het advies gelden om zich dan minstens vijf dagen vrijwillig te isoleren.