-

Nieuwste

Metalen pijltjes gevonden in lichamen van vermoorde burgers in Oekraïne

flechettes

In Boetsja, een voorstad van de Oekraïense hoofdstad Kiev, deden lijkschouwers een gruwelijke ontdekking. In tientallen lichamen van vermoorde burgers zijn metalen pijltjes gevonden. Die zijn afkomstig van een verschrikkelijk wapen dat massaal is ingezet tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het gaat om flechettes, metalen pijltjes van om en bij de 4 centimeter lang die met duizenden tegelijk in een huls worden afgeschoten. Voor de inslag ontploft de huls waardoor de pijltjes in een brede waaier van 300 breed en 100 meter lang worden verspreid.

Bij het binnendringen van het lichaam breken de pijltjes dan af. Daardoor lopen de slachtoffers een dubbele verwonding op. Oekraïense gerechtsdokster Vladyslav Pirovskyi meldt aan de Britse krant The Guardian: “We hebben verscheidene heel dunne, nagelachtige objecten gevonden in de lichamen van mannen en vrouwen. Ook verscheidene andere collega’s hebben die ontdekking gedaan in de regio van Boetsja en Irpin.”

Moderne oorlogsvoering

Flechettes worden in de moderne oorlogsvoering normaal niet meer gebruikt. Alleen het Israëlisch defensieleger gebruikt ze nog tijdens militaire operaties in de Gazastrook en Libanon. Ook daarbij komen burgers om het leven.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder