Connect with us

Nieuwste

Experts vrezen: ‘Op deze datum in mei verklaart Poetin oorlog aan het Westen’

Poetin

In de oorlogsplannen van Vladimir Poetin speelt er een bepaalde datum een cruciale rol. Op 9 mei viert Rusland de overwinning op nazi-Duitsland. Die dag vindt in Moskou een grote militaire parade plaats. Poetin had die dag graag de overwinning op Oekraïne willen aankondigen. Nu dat weinig waarschijnlijk is, vrezen experts dat de Russische president het over een andere boeg zal gooien.

Na de aanstelling van Aleksander Dvornikov als nieuwe bevelhebber, raakte eveneens bekend dat Poetin 9 mei ziet als streefdatum.

Uit een interne NAVO-briefing bleek: “De Russische militaire leiding staat onder enorme politieke druk om eindelijk een militaire doorbraak in Oekraïne te bereiken, die kan worden gepresenteerd als een overwinning op de parade van 9 mei.”

Algehele mobilisatie

Experts van de Amerikaanse denktank CEPA (Centre for European Political Analysis) denken dat Poetin op 9 mei een algehele mobilisatie aankondigt. “Het Russische leger gelooft dat het een vergissing was om de oorspronkelijke doelen van de oorlog te beperken. De legerleiding beweert namelijk dat Rusland inmiddels niet alleen Oekraïne bekampt, maar de hele NAVO”, leest het verslag.

Omdat de NAVO alsmaar zwaardere wapens levert, wil het Russische leger de mogelijkheden hebben voor een totale oorlog. En daar maakt een algehele mobilisatie onlosmakelijk deel van uit.

Keerpunt

Ook Britse experts zijn dezelfde mening toegedaan. In de meest recente studie klinkt het dat 9 mei de dag zou kunnen zijn waarop de Russen niet meer spreken van een speciale militaire operatie, maar van oorlog.