-

Nieuwste

Deze gemeente voert als enige terug mondkapjesplicht in: boetes tot 350 euro

molenbeek

In het Belgische Molenbeek is de mondkapjesplicht opnieuw ingevoerd. Daar moet je dus weer een mondmasker dragen in openbare gebouwen, op markten en in drukke straten. De verplichting geldt tot 30 april. Het niet dragen van een mondmasker kan een boete tot 350 euro opleveren.

In de Brusselse gemeente kampen ze niet noodzakelijk met de hoogste besmettingen, maar sinds begin april is er wel een sterke stijging. Daarbij komt nog dat slechts 49 procent van de bevolking er gevaccineerd is, wat een lage vaccinatiegraad is.

Viroloog Marc van Ranst duidt de beslissing. “Lokale besturen hebben het recht om die beslissing te nemen voor hun gemeente of stad. Het is niet simpel om dit opnieuw in te voeren en burgers hier alert op te maken. Dat ze dit doen, geeft ook wel een sterk signaal. Ik snap de beslissing van het bestuur.”

De viroloog wijt de maatregel vooral aan een combinatie van een sterke stijging van het aantal besmettingen en de lage vaccinatiegraad. Hij verwacht niet dat andere gemeentes zullen volgen.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder