Connect with us

Nieuwste

CIA-baas waarschuwt: ‘Wanhopige Poetin kan naar kernwapens grijpen’

kernwapens

Na de militaire tegenslagen is het mogelijk dat de Russische president Vladimir Poetin daadwerkelijk naar nucleaire wapens grijpt. Dat zei CIA-baas William Burns donderdag tijdens een toespraak voor een universiteit in Atlanta.

Een nucleaire dreiging moet volgens hem niet lichtvaardig opgevat worden gezien de potentiële wanhoop van Poetin. De CIA-baas waarschuwt dat Poetin zijn toevlucht kan nemen tot tactische kernwapens. Deze kernwapens zijn minder krachtig dan bijvoorbeeld de atoombom op Hiroshima.

Burns, tevens voormalig ambassadeur in Rusland, is naar eigen zeggen heel bezorgd. Ook president Biden zou zich volgens hem ernstig zorgen maken over een Derde Wereldoorlog en een nucleaire escalatie.

Enkele dagen na de invasie in Oekraïne bracht Poetin de kernwapens van Rusland al in opperste staat van paraatheid. Vorige maand zei Rusland nog dat ze alleen kernwapens inzetten als het voortbestaan van hun land in gevaar is.