Connect with us

Nieuwste

Biden beschuldigt Poetin officieel van genocide in Oekraïne

Biden

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Russische troepen officieel beschuldigd van genocide in Oekraïne. Hij nam de term voor het eerst in de mond tijdens een tussenkomst over de hoge inflatie.

Tijdens een bezoek aan de staat Iowa dinsdag stelde Biden: “Het budget van jullie gezin, jullie mogelijkheid om te tanken, niets van dit alles zou mogen afhangen van het feit dat een dictator de oorlog verklaart en een genocide pleegt aan de andere kant van de wereld.”

Achteraf verdedigde hij nog eens het gebruik van die term. “Ja, ik heb het genocide genoemd”, vertelde hij aan de verzamelde journalisten.

Uitroeiing

Biden vervolgt: “Het is duidelijker en duidelijker geworden dat Poetin zelfs maar het idee van Oekraïens te kunnen zijn gewoon probeert uit te roeien. Het bewijs stapelt zich op. Het is anders dan vorige week. Er komt meer bewijs naar buiten over de vreselijke dingen die de Russen hebben gedaan in Oekraïne. En we gaan alleen maar meer en meer te weten komen over de verwoesting. We zullen de juristen internationaal laten beslissen of het in aanmerking komt, maar mij lijkt het zeker zo.”

Zelensky dankbaar

Ondertussen reageerde ook de Oekraïense president Zelensky op de speech van Biden. Hij bedankte hem voor het gebruik van de term genocide.

“Ware woorden van een ware leider. De dingen bij naam noemen is essentieel om te strijden tegen het kwaad. We zijn dankbaar voor de bijstand van de VS tot nu toe, en we hebben meer zware wapens nodig om verdere Russische wreedheden te voorkomen”, tweette Zelensky.