Connect with us

Nieuwste

Russische bommenwerpers met kernwapens dringen Zweeds luchtruim binnen

Russische straaljager

Op 2 maart schonden vier Russische gevechtsvliegtuigen het Zweeds luchtruim. Twee van de vier vliegtuigen waren uitgerust met nucleaire wapens. De Zweedse nieuwszender TV4 geeft aan dat het om een opzettelijke daad ging om Zweden te intimideren.

De Zweedse luchtmacht liet meteen twee vliegtuigen opstijgen om de indringers weg te jagen. Ze konden ook foto’s maken, waardoor de aanwezigheid van kernwapens bevestigd kon worden.

De Zweedse luchtmachtchef Carl-Johan Edström getuigt: “We hebben het incident geanalyseerd en hoewel ik een navigatiefout (van de Russen) niet kan uitsluiten, wijst alles erop dat het een opzettelijke daad was.” Hij omschrijft het incident als heel ernstig.

Zweeds militair expert Stefan Ring zegt: “Dit is een signaal aan Zweden dat wij kernwapens hebben en ook wij kunnen overwegen om die te gebruiken.”