-

Nieuwste

Breaking: Kabinet kondigt deze versoepelingen aan

kabinet

Tijdens de persconferentie van vanavond kondigen premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers belangrijke versoepelingen aan.

Kuipers wijst erop dat het aantal besmettingen torenhoog is en dat er heel veel mensen thuis zitten. Ook het aantal coronapatiënten stijgt. Toch gaan ze belangrijke versoepelingen toestaan, maar het blijft een risico.

Daarmee erkennen ze dat de economische schade gewoon te groot is wanneer ze de beperkingen zouden aanhouden. Omdat de maatregelen worden losgelaten, zal het aantal besmettingen nog blijven stijgen. Bijna alles mag open, maar door personeelstekort zal dat niet altijd kunnen. De druk op de zorg gaat ook toenemen, aldus Kuipers.

De minister wijst erop dat bij omikron wel minder mensen in de ziekenhuizen belanden en dat ze er ook minder lang moeten blijven. Hij benadrukt ook nog eens het belang van vaccinatie.

Welke versoepelingen komen er?

Mark Rutte zegt dat we een grote stap zetten om Nederland verder van het slot te halen. En dat ondanks de hoge besmettingscijfers. Na lang wikken en wegen gaat het kabinet verder dan het OMT-advies. In plaats van een sluitingsuur om 20 uur gaan ze voor een sluitingsuur om 22 uur. Daarmee tasten ze de grenzen van het mogelijke af.

Wat kan er vanaf 26 januari?

Tussen 5 uur ’s ochtends en 22 uur ’s avonds kan vrijwel alles open. Buiten en binnen geldt een verplichte afstand van anderhalve meter. De horeca mag open, maar Rutte roept op om binnen een mondkapje te dragen en iedereen moet verplicht zitten. Een groene QR-code voor horeca, bioscopen, theaters en andere culturele instellingen blijft verplicht.

De andere versoepelingen zijn:

  • Evenementen en sportwedstrijden mogen weer doorgaan, maar het publiek moet op een stoel zitten. Voor binnenlocaties is er een limiet van 1.250 bezoekers. Bij evenementen buiten geldt er een maximum van een derde van de normale capaciteit.
  • Doorstroomlocaties als pretparken en dierentuinen mogen weer open. Hier gelden dezelfde regels als voor niet-essentiële winkels.
  • Supermarkten en andere winkels mogen ook openblijven tot 22 uur.

Binnen drie weken volgt er opnieuw een weegmoment. Dan bekijkt het kabinet of er nog meer versoepelingen mogelijk zijn of er mogelijk weer verstrengd moet worden.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder