-

Nieuwste

Coronamaatregelen zijn mogelijke trigger voor gewelddadige eenzaten

coronamaatregelen

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zijn de coronamaatregelen een eventuele trigger voor acties van gewelddadige eenzaten. Dat staat te lezen in het rapport Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland.

In samenspraak met de politie en de inlichtingendienst AIVD analyseerde de NCTV de verschillende gezichten van de coronaprotesten in Nederland. De conclusie is dat de aanhoudende coronamaatregelen voor eenlingen de aanleiding kunnen zijn om zwaar agressief gedrag te vertonen.

Tijdens de voorbije protesten was er voornamelijk sprake van verstoring van de openbare orde. Tot op heden waren er relatief weinig extremistische gedragingen.

Verlaagde drempel tot geweld

De maatregelen kunnen er wel voor zorgen dat “de drempel om tot extremistische gedragingen te komen” verlaagd is. Dat is te verklaren door een wisselwerking tussen een radicale onderstroom die tegen de maatregelen reageert en een bovenlaag die op straat komt om te protesteren.

Op de sociale media komen er soms dreigingen met zwaar geweld, vooral vanuit mensen die heel anti-overheid zijn ingesteld. Het rapport leest: “Veelal jonge, getroebleerde Nederlanders kunnen zich aangetrokken voelen tot de groeiende internationale rechts-extremistische internetwereld die op kleine schaal in het Nederlands doorklinkt in heimelijke digitale groepen.”

Voor de NCTV is het dan ook niet denkbeeldig dat een geïsoleerde dader met extreemrechtse of jihadistische achtergrond een aanslag zou plegen. Die dreiging is op dit moment echter niet concreet. Het dreigingsniveau blijft daarom op 3 ‘aanzienlijk’.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder