Connect with us

Nieuwste

Plotseling 100.000 meer coronaprikken gezet door nieuwe rekenmethode

coronaprikken

Zondag maakte het aantal toegediende coronaprikken in het coronadashboard van Hugo de Jonge een flinke sprong. In één klap kwamen er 100.000 coronaprikken bij. De teller sprong van 226.298 plotseling naar 346.790 coronaprikken.

De sprong van meer dan 100.000 vaccinaties is het gevolg van de nieuwe rekenmethode van het ministerie van volksgezondheid.

De nieuwe rekenmethode is gebaseerd op de hoeveelheid vaccins door het RIVM geleverd op de vaccinatielocaties. Ziekenhuizen en zorginstellingen meldden het aantal toegediende coronaprikken namelijk met vertraging, legt het ministerie uit.

Verder houdt de nieuwe rekenmethode ook rekening met een verspillingspercentage van 5 procent. Daarnaast houdt de geactualiseerde methode rekening met het feit dat de doses van Moderna per tien komen en die van BioNTech/Pfizer per zes.

Nog aanpassing mogelijk

Bij overschakeling op de cijfers van de centrale databank van het RIVM, kan er opnieuw een aanpassing van de rekenmethode volgen. Het ministerie waarschuwt dat dit tot een nieuwe verandering van de cijfers kan zorgen.

Maar ook met het nieuwe rekenmodel behoort Nederland nog altijd tot een van de traagst vaccinerende landen binnen de EU.