Connect with us

Nieuwste

Persconferentie kabinet: zelfs op laagste niveau nog zware beperkingen

persconferentie kabinet routekaart

Tijdens de persconferentie van deze avond maakt het kabinet komaf met de oude routekaart om de coronamaatregelen te versoepelen. De nieuwe versie van de routekaart heeft nu ook op het mildste niveau nog heftige beperkingen.

De nieuwe routekaart is grondig veranderd ten opzichte van de eerste versie. In de nieuwste versie maakt het kabinet gebruik van andere grenzen. De overheid zet volop in op regionale ingrepen en bijsturen op lokaal niveau. Het is nog maar de vraag of deze nieuwe routekaart nu duidelijker is voor de bevolking.

De nieuwe routekaart schetst wel hoe de versoepelingen zullen plaatsvinden:

  • In de eerste fase mogen sportscholen, middelbare scholen en kappers weer open
  • In de tweede fase mogen ook bioscopen, theaters, restaurants en musea weer openen, zij het met een maximaal aantal bezoekers
  • Daarna mogen de cafés open tot uiterlijk middernacht
  • In de laatste fase mogen ook amateursporters weer wedstrijden spelen

Tijdens elke fase wordt de maximale groepsgrootte telkens vergroot van 2 naar 4 , tot 6 en in de laatste fase tot 8.

Vier indicatoren moeten omlaag

Zover is het helaas nog niet. Nederland zit nog op het niveau van ‘zeer ernstig’. Om naar de volgende fase te kunnen gaan, moeten vier indicatoren dalen. Het gaat om de volgende indicatoren:

  • Aantal positieve tests per 100.000 inwoners per regio
  • Aantal ziekenhuisopnames per 1 miljoen inwoners per week per regio
  • Landelijke ic-opnames gedurende twee weken
  • Aantal ziekenhuisopnames landelijk per dag over een periode van twee weken

De maatregelen worden dus niet in één keer versoepeld, maar afhankelijk van de cijfers niveau per niveau. Het is niet meteen duidelijk wanneer we naar een fase lager kunnen overschakelen. De nieuwe routekaart gaat voorlopig nog niet in omdat er momenteel nog teveel onzekerheid is over de verspreiding van de gevreesde Britse coronavariant.

Ook op laagste niveau nog zware beperkingen

Zelfs bij het mildste niveau blijven er volgens De Telegraaf nog zware beperkingen van kracht. Dat betekent dat er nog altijd maar maximaal acht personen over de vloer mogen komen. Geen grote feestjes thuis dus. Ook zal nog steeds het advies gelden om zoveel mogelijk thuis te werken, geen verkoop van alcohol na middernacht en sluiting cafés en restaurants om middernacht. En zo drukt de persconferentie van het kabinet het optimisme van de voorbije dagen toch weer een beetje de kop in.

De nieuwe routekaart rept met geen woord over het loslaten van de basisregels zoals de anderhalve meter afstand. De beslissing om die regels los te laten zal dus te gepasten tijde een politieke beslissing zijn.