Connect with us

Nieuwste

Persconferentie kabinet: zelfs op laagste niveau nog zware beperkingen

persconferentie kabinet routekaart

Tijdens de persconferentie van deze avond maakt het kabinet komaf met de oude routekaart om de coronamaatregelen te versoepelen. De nieuwe versie van de routekaart heeft nu ook op het mildste niveau nog heftige beperkingen.

De nieuwe routekaart is grondig veranderd ten opzichte van de eerste versie. In de nieuwste versie maakt het kabinet gebruik van andere grenzen. De overheid zet volop in op regionale ingrepen en bijsturen op lokaal niveau. Het is nog maar de vraag of deze nieuwe routekaart nu duidelijker is voor de bevolking.

De nieuwe routekaart schetst wel hoe de versoepelingen zullen plaatsvinden:

  • In de eerste fase mogen sportscholen, middelbare scholen en kappers weer open
  • In de tweede fase mogen ook bioscopen, theaters, restaurants en musea weer openen, zij het met een maximaal aantal bezoekers
  • Daarna mogen de cafés open tot uiterlijk middernacht
  • In de laatste fase mogen ook amateursporters weer wedstrijden spelen

Tijdens elke fase wordt de maximale groepsgrootte telkens vergroot van 2 naar 4 , tot 6 en in de laatste fase tot 8.

Vier indicatoren moeten omlaag

Zover is het helaas nog niet. Nederland zit nog op het niveau van ‘zeer ernstig’. Om naar de volgende fase te kunnen gaan, moeten vier indicatoren dalen. Het gaat om de volgende indicatoren:

  • Aantal positieve tests per 100.000 inwoners per regio
  • Aantal ziekenhuisopnames per 1 miljoen inwoners per week per regio
  • Landelijke ic-opnames gedurende twee weken
  • Aantal ziekenhuisopnames landelijk per dag over een periode van twee weken

De maatregelen worden dus niet in één keer versoepeld, maar afhankelijk van de cijfers niveau per niveau. Het is niet meteen duidelijk wanneer we naar een fase lager kunnen overschakelen. De nieuwe routekaart gaat voorlopig nog niet in omdat er momenteel nog teveel onzekerheid is over de verspreiding van de gevreesde Britse coronavariant.

Ook op laagste niveau nog zware beperkingen

Zelfs bij het mildste niveau blijven er volgens De Telegraaf nog zware beperkingen van kracht. Dat betekent dat er nog altijd maar maximaal acht personen over de vloer mogen komen. Geen grote feestjes thuis dus. Ook zal nog steeds het advies gelden om zoveel mogelijk thuis te werken, geen verkoop van alcohol na middernacht en sluiting cafés en restaurants om middernacht. En zo drukt de persconferentie van het kabinet het optimisme van de voorbije dagen toch weer een beetje de kop in.

De nieuwe routekaart rept met geen woord over het loslaten van de basisregels zoals de anderhalve meter afstand. De beslissing om die regels los te laten zal dus te gepasten tijde een politieke beslissing zijn.

Lees verder

Nieuwste

Hans Klok annuleert bruiloft: ‘We kunnen niet trouwen’

Hans Klok

Hans Klok bevestigde enkele maanden terug dat hij dit jaar nog gaat trouwen met Dann. Nu laat Hans weten dat de bruiloft niet doorgaat.

Hans legt uit: “Die bruiloft gaat echter niet gebeuren. We hebben het te druk en we gaan ook nog twee weken op huizenjacht in Valencia, omdat we daar iets willen kopen.”

Op dit moment kunnen ze ook gewoon niet trouwen. “Om überhaupt te kunnen trouwen, moet je eerst twee weken in ondertrouw zijn, en dat hebben Dann en ik nog niet eens geregeld.”

En zo lijken de trouwplannen op de lange baan geschoven. Ook in het najaar hebben ze geen tijd voor een bruiloft. Maar komt de grote dag er dan ooit nog wel? “We gaan zeker trouwen, alleen niet dit jaar. Ik vind Valentijnsdag 2023 ook een mooie dag. Dat ik wil trouwen heeft een romantische, maar ook een praktische reden. Ik wil dat alles goed geregeld is voor het geval er met mij iets gebeurt, en Dann er alleen voor komt te staan.”

Lees verder

Nieuwste

Triest: Mark Rutte beleeft eenzame vakantie

Mark Rutte

Vorige week vertrok Mark Rutte op vakantie naar het Oostenrijkse Tirol. Hij lijkt daar toch niet tot rust te komen. Zijn enige metgezel was zijn telefoon.

Het hotel waar hij verblijft beschikt over alle faciliteiten voor een geslaagde vakantie. In plaats van bij het zwembad te vertoeven, zat Rutte eenzaam op zijn balkon.

Rutte gaat twee keer per jaar op vakantie. In de winter gaat hij op wintersport en in de zomer een weekje naar New York. Beste vriend Koen Petersen getuigde hoe zijn vakanties verlopen en dat is altijd hetzelfde. “We zeggen altijd dat we nog makkelijker de videobanden van het jaar ervoor kunnen afspelen omdat we van die vaste ankerpunten hebben.” De premier verblijft altijd in dezelfde hotels en hij gaat altijd in dezelfde restaurants eten.

Moederziel alleen

Deze vakantie bracht Rutte echter alleen door. Op vakantiekiekjes is te zien dat de premier alleen maar met zijn telefoon bezig is. Op een foto is hij aan het bellen en op de andere aan het appen.

In het hotel was ook een clubje wandelvrienden aanwezig. Maar telkens als ze gingen wandelen bleef de premier alleen achter in het hotel. Blijkbaar is Rutte ook op vakantie de eenzaat waar hij in Nederland voor wordt aangezien.

Lees verder

Nieuwste

Maxime en Yolanthe krijgen ernstige waarschuwing van de politie

Yolanthe

Maxime Meiland en Yolanthe Cabau houden ervan om vakantiekiekjes van hun kinderen te delen. De politie waarschuwt beide dames dat ze dit beter niet doen. Het kan namelijk pedofielen op vieze gedachten brengen.

Yolanthe koos ervoor om zoontje Xess Xava altijd herkenbaar in beeld te brengen. Ze richtte zelfs een eigen Instagram op voor hem.

De politie vindt dit niet slim. Strategisch politiewoordvoerder Robbert Salome vertelt: “Als mensen een vakantiefoto van hun kind posten, denken ze: nu kan iedereen zien wat voor leuk kind ik heb. Die denken niet van: er zitten ook mensen met pedoseksuele gevoelens naar die foto te kijken. Die verspreiden deze foto vervolgens onder hun vrienden die daar dezelfde perverse gevoelens bij hebben.”

Ook Maxime krijgt waarschuwing

Uiteraard kan de politie niet verbieden dat BN’ers foto’s van hun kinderen delen. Toch willen ze hen daarvoor expliciet waarschuwen. “Het lijkt hartstikke leuk om foto’s van je kind in zijn of haar blote billetjes op het strand te posten, maar wat zij zien is dat er mensen met dat beeldmateriaal aan de haal gaan. Daar moeten mensen zich wel bewust van zijn.” Nu blijkt dat ook Maxime een waarschuwing kreeg.

Hoofd afschermen heeft geen zin

Andere BN’ers zoals Monique Westenberg brengen hun kinderen onherkenbaar in beeld door hun hoofd af te schermen. Maar dat heeft weinig zin volgens de politie. “Het gaat mensen die op zoek zijn naar deze beelden niet om het hoofd van een kind, maar om het lichaam. Het heeft wat dat betreft dus geen zin het gezichtje van je kind onherkenbaar te maken.”

Lees verder

Trending