Connect with us

Nieuwste

Duizenden Nederlanders hebben nog niet ontdekte kanker door corona

duizenden Nederlanders lopen rond met nog niet ontdekte kanker

In 2020 is voor het eerst in dertig jaar bij minder Nederlanders kanker vastgesteld. En dat is helemaal geen goed nieuws. Dit is gewoon een rechtstreeks gevolg van de coronacrisis. Door de overbelasting van de ziekenhuizen is de zorg in het voorjaar afgeschaald. Huisartsenbezoeken werden uitgesteld en bevolkingsonderzoeken stopgezet.

In 2020 is er bij 115.000 Nederlanders kanker vastgesteld. Dat is een vermindering van 4.000 diagnoses tegenover het jaar voordien. Een en ander blijkt uit de statistieken van het Integraal Kankercentrum Nederland.

Tussen maart en mei van vorig jaar zijn bijna een vierde minder kankerdiagnoses vastgesteld dan de jaren ervoor. Daarna kwam er een inhaalbeweging. De achterstand is echter niet ingelopen. Vorig jaar zijn 3,5 procent minder kankerdiagnoses vastgesteld. Bij darmkanker, borstkanker en prostaatkanker is de achterstand het grootst.

Uitstel doktersbezoek

Hoogleraar epidemiologie van de Universiteit Twente, Sabine Siesling, wijst erop dat er geen reden is om aan te nemen dat er vorig jaar minder mensen kanker kregen. Siesling merkte op: “Kanker wacht niet. De daling in het aantal diagnoses is echt veroorzaakt door uitstel van huisartsenbezoek, het stopzetten van de bevolkingsonderzoeken en het afschalen van de zorg.”

Gezondheidsschade

De hoogleraar hamert op het belang van een vroegtijdige detectie van kanker. “Je wilt tumoren het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium vinden. Dan is de behandeling het effectiefst en minst zwaar, en is de overlevingskans groter”, zegt ze. De uitgestelde diagnose zal dus bij heel wat Nederlanders vrijwel zeker tot gezondheidsschade leiden.

Lees hier meer over de nieuwe routekaart van het kabinet om langzaam de coronamaatregelen te versoepelen.