Connect with us

Nieuwste

Dierentuinen in diepe crisis: desnoods dieren laten inslapen

dieren dierentuinen euthanaseren

Een woordvoerster van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) trekt aan de alarmbel. Ze zegt dat enkele dierentuinen de coronacrisis niet te boven zullen komen. Het geld om de dieren te verzorgen, droogt op en in het uiterste scenario zullen sommige dieren een spuitje krijgen.

Tijdens de eerste lockdown kregen de dierenparken al zware klappen. Daar komt nu de huidige lockdown bij. De woordvoerster legt uit: “De kerstvakantie gaat eraf, dat is normaal een kans om geld te verdienen. De dierentuinen draaien nu op hun reserve, maar het wordt langzamerhand wel een penibele situatie.”

Euthanasie dieren in uiterst scenario

De personeelskosten van de verzorgers zijn de grootste kost. De dierentuinen doen daarvoor een beroep op de zogenaamde NOW-regeling. De NVD-woordvoerster legt uit: “Een aantal dierentuinen (Artis, Blijdorp) heeft al mensen moeten laten gaan. Maar dat kan maar tot een bepaald punt, de dieren moeten toch verzorgd worden.”

De deuren definitief sluiten, is geen optie. De dieren kunnen immers niet zomaar ergens anders terecht. Momenteel zitten andere dierenparken niet te wachten om nieuwe dieren op te vangen. De woordvoerster waarschuwt dat het uiterste scenario is om dieren te laten inslapen. Dat proberen ze echter uit alle macht te vermijden.

Steunpakket

Het ministerie van landbouw stelde een steunpakket van 39 miljoen euro voor de Nederlandse dierenparken in het vooruitzicht. Dat zou begin 2021 beschikbaar moeten zijn.

De woordvoerster zegt: “Mocht dat steunpakket niet toereikend zijn dan heeft de overheid extra geld toegezegd.” Nederland telt om en bij de zestig dierentuinen. De grootste dertien dierenparken zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen.

Met de huidige routekaart van het kabinet om de coronamaatregelen te versoepelen, zal het wellicht nog even duren voor de dierentuinen weer open mogen.