-

Nieuwste

Dierentuinen in diepe crisis: desnoods dieren laten inslapen

dieren dierentuinen euthanaseren

Een woordvoerster van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) trekt aan de alarmbel. Ze zegt dat enkele dierentuinen de coronacrisis niet te boven zullen komen. Het geld om de dieren te verzorgen, droogt op en in het uiterste scenario zullen sommige dieren een spuitje krijgen.

Tijdens de eerste lockdown kregen de dierenparken al zware klappen. Daar komt nu de huidige lockdown bij. De woordvoerster legt uit: “De kerstvakantie gaat eraf, dat is normaal een kans om geld te verdienen. De dierentuinen draaien nu op hun reserve, maar het wordt langzamerhand wel een penibele situatie.”

Euthanasie dieren in uiterst scenario

De personeelskosten van de verzorgers zijn de grootste kost. De dierentuinen doen daarvoor een beroep op de zogenaamde NOW-regeling. De NVD-woordvoerster legt uit: “Een aantal dierentuinen (Artis, Blijdorp) heeft al mensen moeten laten gaan. Maar dat kan maar tot een bepaald punt, de dieren moeten toch verzorgd worden.”

De deuren definitief sluiten, is geen optie. De dieren kunnen immers niet zomaar ergens anders terecht. Momenteel zitten andere dierenparken niet te wachten om nieuwe dieren op te vangen. De woordvoerster waarschuwt dat het uiterste scenario is om dieren te laten inslapen. Dat proberen ze echter uit alle macht te vermijden.

Steunpakket

Het ministerie van landbouw stelde een steunpakket van 39 miljoen euro voor de Nederlandse dierenparken in het vooruitzicht. Dat zou begin 2021 beschikbaar moeten zijn.

De woordvoerster zegt: “Mocht dat steunpakket niet toereikend zijn dan heeft de overheid extra geld toegezegd.” Nederland telt om en bij de zestig dierentuinen. De grootste dertien dierenparken zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen.

Met de huidige routekaart van het kabinet om de coronamaatregelen te versoepelen, zal het wellicht nog even duren voor de dierentuinen weer open mogen.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder