-

Nieuwste

Zeldzame Braziliaanse coronavariant ontdekt in Nederlandse zorginstelling

Braziliaanse coronavariant

Een woordvoerder van het RIVM bevestigt dat de Braziliaanse coronavariant is opgedoken in een Nederlandse zorginstelling.  Het was de NRC die eerst melding maakte van de ontdekking. Het is niet bekend hoeveel mensen besmet zijn. Een bron- en contactonderzoek van de GGD West-Brabant moet duidelijkheid geven.

De besmetting met de Braziliaanse coronavariant kwam aan het licht na een analyse van een paar honderd willekeurige stalen van virussen. Het gaat om de P.2-variant uit Rio de Janeiro en dus niet om de P.1-variant die lelijk huishoudt in het noorden van Brazilië.

De RIVM-woordvoerder merkt op dat dit een belangrijk verschil is. Daar waar de P.1-variant drie zorgwekkende mutaties heeft, is dat bij de P.2-variant slechts één. De eerste variant is in ons land nog niet vastgesteld.

Mogelijk besmettelijker

De virusvarianten uit Brazilië hebben mutaties van het coronavirus die misschien besmettelijker zijn dan de reguliere variant. Dat is ook het geval bij de Zuid-Afrikaanse en Britse varianten. In december zijn die laatste varianten voor het eerst ontdekt in Nederland.

Pfizer en BioNTech bevestigden donderdag dat hun vaccins niet minder efficiënt zijn tegen de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten. De farmaceutische bedrijven volgen de verschillende mutaties op de voet op. Het is niet duidelijk hoe effectief de vaccins zijn tegen deze Braziliaanse variant.

Ondertussen is ook de eerste uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant in Nederland een feit.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder