Connect with us

Nieuwste

Zeldzame Braziliaanse coronavariant ontdekt in Nederlandse zorginstelling

Braziliaanse coronavariant

Een woordvoerder van het RIVM bevestigt dat de Braziliaanse coronavariant is opgedoken in een Nederlandse zorginstelling.  Het was de NRC die eerst melding maakte van de ontdekking. Het is niet bekend hoeveel mensen besmet zijn. Een bron- en contactonderzoek van de GGD West-Brabant moet duidelijkheid geven.

De besmetting met de Braziliaanse coronavariant kwam aan het licht na een analyse van een paar honderd willekeurige stalen van virussen. Het gaat om de P.2-variant uit Rio de Janeiro en dus niet om de P.1-variant die lelijk huishoudt in het noorden van Brazilië.

De RIVM-woordvoerder merkt op dat dit een belangrijk verschil is. Daar waar de P.1-variant drie zorgwekkende mutaties heeft, is dat bij de P.2-variant slechts één. De eerste variant is in ons land nog niet vastgesteld.

Mogelijk besmettelijker

De virusvarianten uit Brazilië hebben mutaties van het coronavirus die misschien besmettelijker zijn dan de reguliere variant. Dat is ook het geval bij de Zuid-Afrikaanse en Britse varianten. In december zijn die laatste varianten voor het eerst ontdekt in Nederland.

Pfizer en BioNTech bevestigden donderdag dat hun vaccins niet minder efficiënt zijn tegen de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten. De farmaceutische bedrijven volgen de verschillende mutaties op de voet op. Het is niet duidelijk hoe effectief de vaccins zijn tegen deze Braziliaanse variant.

Ondertussen is ook de eerste uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant in Nederland een feit.