Connect with us

Nieuwste

Net binnen: Eerste uitbraak Zuid-Afrikaanse coronavariant in Nederland is een feit

Zuid-Afrikaanse variant in Nederland

Bij patiënten en personeel van een fysiopraktijk in Gorinchem zijn 18 mensen positief getest op corona. Enkelen onder hen bleken besmet met de Zuid-Afrikaanse variant. Daarmee is de eerste uitbraak van deze variant in Nederland een feit. Dat meldt het AD.

Enkele personeelsleden en patiënten kregen klachten en lieten zich testen. Omdat er een link was met Zuid-Afrika is meteen uitgebreid onderzoek gedaan. GGD Zuid-Holland Zuid geeft mee dat er onderzoek wordt gedaan rond de praktijk om de omvang van de verspreiding te bepalen. De fysiopraktijk ging meteen op slot.

Voorheen waren er wel al enkele geïsoleerde gevallen van de Zuid-Afrikaanse variant in Nederland. Het RIVM meldt dat het gaat om veertien gevallen. Het merendeel van deze personen had een reisgeschiedenis met Zuid-Afrika. In andere gevallen was er contact met iemand die naar Zuid-Afrika gereisd was.

Wellicht besmettelijker

Er heerst nog grote onduidelijkheid over deze Zuid-Afrikaanse variant. De eerste signalen wijzen erop dat deze variant net zoals de Britse variant besmettelijker is. De GGD benadrukt dat er voorlopig geen aanwijzingen zijn dat deze variant ook ernstiger of dodelijker is.

Ondertussen begint ook de zorg hinder te ondervinden van de relschoppers die beweren op te komen tegen de coronamaatregelen, en vooral dan tegen de avondklok. In Den Bosch moest een ziekenhuis tijdelijk op slot onder dreiging van relschoppers.