Connect with us

Nieuwste

Mensen met zware psychische problemen mogen tijdens avondklok buiten zijn

avondklok mensen met psychische problemen

Personen met zware psychische problemen, heftige angststoornissen of ernstige trauma’s mogen tijdens de avondklok toch buiten. Deze uitzondering is vandaag geregeld.

Staatssecretaris Paul Blokhuis verklaarde aan het AD: “De avondklok is er niet voor niets, afwijken kan alleen onder zwaarwegende omstandigheden. Daarom wil ik ook deze mensen vragen om in de buurt van hun huis te blijven.”

Blokhuis verduidelijkte dat de handhavers naar redelijkheid moeten handelen. Handhavers zullen dus moeten inschatten of het inderdaad noodzakelijk is dat de persoon in kwestie even buiten is.

Hulp aan hulpbehoevend persoon

De staatssecretaris rechtvaardigt de maatregel met het argument dat mensen met zware psychische problemen ’s avonds soms onvermijdelijk naar buiten moeten gaan. Zij moeten dan op de ‘eigen verklaring avondklok’ aangeven ‘hulp aan een hulpbehoevend persoon.” Blokhuis adviseert om altijd een document mee te nemen die deze verklaring kan bewijzen. Denk aan een briefje van de behandelaar, een afsprakenkaart of een crisiskaart.

Boete vermijden

Op die manier kan vermeden worden dat deze personen een bekeuring krijgen. De staatssecretaris besluit: “Een betrokkene die het mentaal even heel zwaar heeft en het huis echt uit moet, kan zich immers mogelijk verbaal moeilijk uitdrukken tegenover een handhaver.”

Ondertussen blijkt in Frankrijk dat de avondklok niet voldoende is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De besmettingscijfers zijn er nog gestegen. Het kabinet overweegt strengere maatregelen.