-

Nieuwste

Mensen met zware psychische problemen mogen tijdens avondklok buiten zijn

avondklok mensen met psychische problemen

Personen met zware psychische problemen, heftige angststoornissen of ernstige trauma’s mogen tijdens de avondklok toch buiten. Deze uitzondering is vandaag geregeld.

Staatssecretaris Paul Blokhuis verklaarde aan het AD: “De avondklok is er niet voor niets, afwijken kan alleen onder zwaarwegende omstandigheden. Daarom wil ik ook deze mensen vragen om in de buurt van hun huis te blijven.”

Blokhuis verduidelijkte dat de handhavers naar redelijkheid moeten handelen. Handhavers zullen dus moeten inschatten of het inderdaad noodzakelijk is dat de persoon in kwestie even buiten is.

Hulp aan hulpbehoevend persoon

De staatssecretaris rechtvaardigt de maatregel met het argument dat mensen met zware psychische problemen ’s avonds soms onvermijdelijk naar buiten moeten gaan. Zij moeten dan op de ‘eigen verklaring avondklok’ aangeven ‘hulp aan een hulpbehoevend persoon.” Blokhuis adviseert om altijd een document mee te nemen die deze verklaring kan bewijzen. Denk aan een briefje van de behandelaar, een afsprakenkaart of een crisiskaart.

Boete vermijden

Op die manier kan vermeden worden dat deze personen een bekeuring krijgen. De staatssecretaris besluit: “Een betrokkene die het mentaal even heel zwaar heeft en het huis echt uit moet, kan zich immers mogelijk verbaal moeilijk uitdrukken tegenover een handhaver.”

Ondertussen blijkt in Frankrijk dat de avondklok niet voldoende is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De besmettingscijfers zijn er nog gestegen. Het kabinet overweegt strengere maatregelen.

Nieuwste

Eddie schrikt van de hoge rekening na bellen loodgieter voor verstopte gootsteen

Eddy Castro ontdekte afgelopen maandag dat zijn gootsteen verstopt was.

Hij besloot een loodgieter te bellen om het probleem op te lossen.

De loodgieter was binnen dertig minuten ter plaatse en had het probleem in twintig minuten verholpen. Echter, toen de factuur kwam, schrok Eddy van het bedrag.

Het was iets na 10 uur ’s ochtends op een maandag toen Eddy zijn computer opstartte en via Google op zoek ging naar een loodgieter om zijn verstopte gootsteen te verhelpen.

Hij had geen zin om uitgebreid onderzoek te doen en belde gewoon de eerste loodgieter die hij kon vinden, genaamd Loodgieter Service.

Een dame aan de telefoon beloofde snel hulp te sturen.

Binnen dertig minuten stond er al een persoon voor de deur, die met een gewone personenauto was aangekomen, wat suggereerde dat hij in de buurt woonde.

De loodgieter plaatste een pomp op de afvoer en binnen twintig minuten was het probleem opgelost.

Toen kwam de factuur: maar liefst 598,95 euro, die meteen betaald moest worden via een draagbaar betaalautomaatje.

Eddy was aanvankelijk opgelucht dat zijn probleem was opgelost, maar raakte vervolgens volledig verbijsterd door het hoge bedrag voor slechts twintig minuten werk.

De factuur vermeldde 150 euro voor materiaal, hoewel de gebruikte pomp slechts 50 euro kostte bij een doe-het-zelfwinkel.

Daarbovenop kwam een uurloon van 130 euro en nog eens 180 euro voor de interventie. Eddy vond dit bedrag buitensporig hoog voor de geleverde diensten.

Het rekeningnummer van Loodgieter Service bleek gekoppeld te zijn aan een schoonheidsspecialiste in Zwijndrecht, Nederland, en de onderneming op de factuur bleek zich in Lebbeke te bevinden, op 110 kilometer afstand van Eddy’s huis.

Eddy heeft een melding gedaan bij FOD Economie om anderen te waarschuwen voor dit soort ondernemingen.

Hij hoopt dat zijn ervaring anderen zal helpen om niet in dezelfde val te trappen en geen zaken te doen met Loodgieter Service.

Lees verder