Connect with us

Nieuwste

Mensen met zware psychische problemen mogen tijdens avondklok buiten zijn

avondklok mensen met psychische problemen

Personen met zware psychische problemen, heftige angststoornissen of ernstige trauma’s mogen tijdens de avondklok toch buiten. Deze uitzondering is vandaag geregeld.

Staatssecretaris Paul Blokhuis verklaarde aan het AD: “De avondklok is er niet voor niets, afwijken kan alleen onder zwaarwegende omstandigheden. Daarom wil ik ook deze mensen vragen om in de buurt van hun huis te blijven.”

Blokhuis verduidelijkte dat de handhavers naar redelijkheid moeten handelen. Handhavers zullen dus moeten inschatten of het inderdaad noodzakelijk is dat de persoon in kwestie even buiten is.

Hulp aan hulpbehoevend persoon

De staatssecretaris rechtvaardigt de maatregel met het argument dat mensen met zware psychische problemen ’s avonds soms onvermijdelijk naar buiten moeten gaan. Zij moeten dan op de ‘eigen verklaring avondklok’ aangeven ‘hulp aan een hulpbehoevend persoon.” Blokhuis adviseert om altijd een document mee te nemen die deze verklaring kan bewijzen. Denk aan een briefje van de behandelaar, een afsprakenkaart of een crisiskaart.

Boete vermijden

Op die manier kan vermeden worden dat deze personen een bekeuring krijgen. De staatssecretaris besluit: “Een betrokkene die het mentaal even heel zwaar heeft en het huis echt uit moet, kan zich immers mogelijk verbaal moeilijk uitdrukken tegenover een handhaver.”

Ondertussen blijkt in Frankrijk dat de avondklok niet voldoende is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De besmettingscijfers zijn er nog gestegen. Het kabinet overweegt strengere maatregelen.

Lees verder

Nieuwste

Katja Schuurman uit de kleren voor sociaal experiment

Het is geen geheim dat Katja Schuurman wel van een beetje experimenteren houdt. De voorbije weken komt ze echter al genoeg in de media. Dat komt vooral ook door ex-man Thijs Römer. Toch wil Katja nog meer aandacht.

Op Instagram laat ze weten: “Mijn aantal volgers blijft al een poosje steken.” Daar heeft de actrice een goede oplossing voor. “Dus bij wijze van sociaal experiment; benieuwd of dit helpt”, post ze vervolgens bij een pikant kiekje. Terwijl ze vanuit het water wulps in de camera kijkt, bedekt ze haar voorgevel met haar handen.

Enkele fans begrijpen er geen snars van. “Wat een maffe tijd is dit toch’ en ‘ik begrijp je punt niet”, reageert iemand verbaasd. Haar collega’s zien er de humor wel van in. Zo grapt Nicolette Kluijver: “Als het werkt, laat weten!” DJ Nicky Romero laat weten dat het bij haar niet echt lukte. “Ik heb dit dus ook geprobeerd, werkte bij mij averechts.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Katja Schuurman (@katjaschuurman)

Lees verder

Nieuwste

René Froger treedt op met helse pijnen

Tijdens de laatste concerten van De Toppers stond René Froger nog lachend op het podium. Maar schijn bedriegt. De zanger leed namelijk helse pijnen. “Ik blijk een nekhernia te hebben.”

Hoewel hij stond te lachen, had hij ontzettend veel pijn. “Ik heb nog nooit met zoveel pijn opgetreden”, vertelt René.

De zanger wilde het er niet over hebben, dus wist niemand het. “Maar het was heftig. Ik stond er met helse pijnen. Een tijdje terug begon het en na wat onderzoeken blijk ik een nekhernia te hebben.”

Eigenlijk moet de zanger nu vooral veel rusten, maar daar is geen tijd voor. “Maar de komende tijd houd ik zeker rust. Dan zie ik wel hoe het loopt. Ik ben blij dat we met De Toppers weer zo’n spektakel hebben kunnen neerzetten. Maar ook trots. Natasja heeft zitten tellen en dit was mijn 57e stadionconcert.”

Lees verder

Nieuwste

Marc van der Linden na herseninfarct: ‘Lag uren te bibberen op de grond’

Nadat hij geveld was door een herseninfarct lag Marc van der Linden wel drie uur op de grond van zijn flat. Zijn vader zou hem uiteindelijk vinden. “Het was inmiddels middernacht toen mijn vader mij vond, als uit de hemel gezonden”, vertelt Marc.

Hij heeft nog een lange weg te gaan, hoewel de uitslagen niet zo slecht waren. “Ik heb een behoorlijke opdonder gekregen en ben hier nog wel even zoet mee. Ik moet straks revalideren om weer te kunnen lopen”, geeft hij aan vanuit het ziekenhuis. Hij volgt tevens logopedie. “Want, zoals je hoort, praat ik anders dan voorheen. Toch waren er geen echte uitvalverschijnselen, ik mag geloof ik niet mopperen.”

Marc heeft moeite met praten, maar toch wil hij absoluut zijn verhaal doen. Hij onthult dat hij op de grond viel toen hij het herseninfarct kreeg. Daarbij stootte hij tegen een kastje met een wonde onder zijn oog tot gevolg.

Hij had enkele uren een afspraak staan met zijn vader. Toen Marc zijn telefoon niet opnam, begon de vader het ergste te vrezen. Aangezien Marc de deur niet opende, moest hij een raampje intikken. Toen zag hij Marc liggen en belde meteen de hulpdiensten.

Marc was de hele tijd wel bij bewustzijn. “Daar heb ik minstens drie uur gelegen, zonder dat ik alarm kon slaan. Ik kon nergens bij en heb al die tijd maar liggen bidden: ‘Wees gegroet Maria, vol van genade…’ Een katholiek jongetje, zo ben ik opgevoed, en ineens komt dat weer naar boven in dat soort omstandigheden.”

Lees verder
Advertisement

Trending