Connect with us

Economie

Tropisch zomerweer zou weleens heel lang kunnen duren.

Het tropisch zomerweer in Nederland zou zomaar negen dagen lang kunnen duren. Het kwik stijgt tot 37 graden. Meteoroloog Jordi Huirne van Weer.nl meldt: “Volgens de nieuwste berekeningen blijft een groot deel van het land tot diep in de nieuwe week in de hitte.”

Vanaf woensdag mogen we ons opmaken voor een lange reeks zomerse dagen, met temperaturen boven de 25 graden. Huirne gaat nog een stapje verder: “Sterker nog, vanaf donderdag start een reeks dertigers. Zondag zou de hittegolf dan officieel een feit zijn.”

Omdat het de voorbije dagen in Limburg al heel warm was, zou dat daar al voor het weekend het geval kunnen zijn. Om van een hittegolf te kunnen spreken, moet het vijf dagen achter elkaar 25 graden zijn.

Noordelijke provincies

De inwoners van de noordelijke provincies krijgen vanaf zaterdagavond een beetje verkoeling. Dat hebben ze te danken aan een noordoostelijke wind. De meteoroloog legt uit: “Daardoor kan iets minder warme lucht vanaf de Noordzee het noorden van het land bereiken. De kans is daardoor ook groot dat het noorden van het land zondag de 25 graden niet haalt, waardoor daar geen sprake is van een hittegolf.”

Maar na het weekend zullen ook de noordelijke provincies weer kreunen onder de hitte. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe snel de hitte er zal terugkeren. Dat hangt af van hoe diep de noordelijke wind doordringt.

Hoe warm wordt het precies?

Volgens de laatste berekeningen stijgt het kwik zaterdag plaatselijk tot 37 graden. Ook de volgende week is een piek tot 37 graden niet uitgesloten. Volgens de meteoroloog zou de huidige hittegolf weleens lang kunnen duren. In De Bilt kan de tropische warmte aanhouden tot wel negen dagen, dus tot 14 augustus.