-

Economie

Mama aangehouden nadat kindje (2) sterft in snikhete slaapkamer.

In Mechelen is vorige week een kind van twee jaar oud om het leven gekomen doordat hij lag te slapen in een te warme slaapkamer. Volgens de eerste bevindingen is het kleintje overleden aan uitdroging.

De moeder (22) was in haar appartement met haar twee kinderen. Terwijl het jongste kind lag te slapen, was zij met het andere kind in een andere ruimte. Op een bepaald ogenblik vond ze het verdacht stil in de slaapkamer van het jongetje. Toen ze ging kijken, trof ze haar kind bewusteloos aan. Hulpverleners probeerden de peuter nog te reanimeren, maar het was al te laat.

De moeder van het kind is aangehouden. Het andere kind is opgevangen door de vader.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid beklemtoont dat kinderen veel gevoeliger zijn voor de warmte.  Dat heeft te maken met het feit dat hun systeem de eigenlichaamstemperatuur nog niet zo goed kan regelen. Hun temperatuur blijft stijgen als ze hun warmte niet meer kwijt kunnen aan de omgeving. Zo bestaat de kans op uitdroging of oververhitting.

Economie

Cameravrouw heeft ‘ander verhaal’ over incident met Joost Klein: ‘Dit is er echt gebeurd’

De cameravrouw, betrokken bij het incident dat leidde tot de diskwalificatie van Joost Klein voor de finale van het Eurovisie Songfestival, heeft een andere lezing van de gebeurtenissen dan de artiest zelf, volgens de directeur-generaal van de European Broadcasting Union, Noel Curran.

In een interview met de Zweedse radiozender Sveriges Radio, vermeldde Curran dat de verklaringen van de cameravrouw verschillen van die van Klein, maar hij specificeerde niet wat haar versie van het verhaal inhoudt.

De directeur-generaal reageerde op een statement van de AVROTROS over het voorval dat ervoor zorgde dat Klein niet kon deelnemen aan het Songfestival.

Volgens de omroep had Klein een “dreigende beweging” gemaakt naar de camera omdat de cameravrouw hem bleef filmen, ondanks zijn herhaalde verzoeken om dat niet te doen. Hij zou de cameravrouw hierbij niet fysiek hebben aangeraakt.

Dit is de eerste keer in de 68-jarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival dat een land wordt gediskwalificeerd nadat de wedstrijd al begonnen is.

Na deze ongekende gebeurtenis is de Eurovisie Songfestivalgemeenschap in rep en roer. De diskwalificatie van Joost Klein heeft niet alleen impact op de Nederlandse delegatie, maar roept ook vragen op over de regelgeving en de handhaving ervan tijdens het festival.

Fans en experts debatteren hevig over de consequenties van dit besluit en de transparantie van het besluitvormingsproces.

Op sociale media hebben zowel supporters van Klein als kijkers die pleiten voor strikte naleving van de regels hun mening niet onder stoelen of banken gestoken.

Deze situatie heeft een levendige discussie op gang gebracht over de grenzen van artistieke vrijheid en respect voor de operationele normen binnen een dergelijk internationaal evenement.

Het Eurovisie Songfestival staat bekend om zijn diversiteit en inclusiviteit, waardoor dit incident des te opmerkelijker is. De organisatie staat nu voor de uitdaging om haar regels te herzien en mogelijk aan te passen om toekomstige conflicten te voorkomen en tegelijkertijd de integriteit van het evenement te waarborgen.

Noel Curran benadrukte dat het belangrijk is om uit dit voorval te leren en het festival te blijven verbeteren voor alle deelnemende landen en artiesten.

Lees verder