-

Diertjes

Lieke haalt met blote handen kittens uit baarmoeder dode poes.

Lieke Elberse zal haar hardlooprondje aan de Rijnsoever in Utrecht niet snel vergeten. Daar zag ze een dode kat liggen, met de baarmoeder uit haar lijfje. Toen ze dichterbij kwam, zag Lieke het bewegen. Ze twijfelde geen seconde: ze maakte de baarmoeder open en haalde er vier kittens uit.

Lieke, die bij een dierenkliniek in Utrecht werkt, vertelde: “Alles ging op automatische piloot. Ik heb er verder niet over nagedacht. Ik had natuurlijk niets bij me, dus heb met blote handen die baarmoeder opengemaakt. Het ging gelukkig vrij gemakkelijk.”

Warme kruik

Een van de kittens was helaas al overleden. Ze wreef de andere drie kittens schoon en nam ze mee naar huis. Daar legde Lieke de katjes op een warme kruik. “Ze deden het best wel goed”, vertelt Lieke.

Daarna won ze advies in bij Wendy van der Steen, die een dierenopvang in Amerongen leidt. Omdat de katjes dag en nacht melk nodig hebben, zijn de kittens in overleg met de dierenambulance naar de opvang gebracht.

Wendy getuigde: “Ik ben rond middernacht naar Bunnik gereden om ze op te halen. Nu doe ik dit werk al 15 jaar, maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. En geloof mij, ik kijk nergens meer van op. Maar hiervan wel!” Een van de drie katjes zou de tweede nacht helaas niet overleven. Ook voor de andere katjes is het nog even spannend omdat ze moeilijk aankomen.

Moederpoes

Lieke nam de moederpoes mee naar haar werk om uit te vissen of ze gechipt was. Dat bleek niet het geval. Ze denkt dat het om een boerderijkat gaat. “Die worden meestal niet gechipt of geholpen”, legt ze uit. Het is dus niet geweten wie het baasje van de kat was.

Diertjes

Dashcam beelden laten zien hoe koe midden op de snelweg uit rijdende veewagen valt

Een schokkende dashcam-video toont hoe een koe plotseling midden op de snelweg valt nadat het arme dier uit een veewagen is gev*llen.

De koe glijdt over het asfalt en gelukkig wordt het niet geraakt door andere weggebruikers. De p0litie reageerde snel en slaagde erin om het onfortuinlijke dier te vangen.

De beelden zijn onwerkelijk en confronterend. Hoewel de meeste mensen zich bewust zijn van het feit dat koeien uiteindelijk voor vleesproductie worden gebruikt, denken ze meestal niet na over het transportproces. Deze koeien worden in grote veewagens bij de boer opgehaald en naar sl*chthuizen vervoerd.

Het is begrijpelijk dat veel mensen zich niet realiseren dat koeien over de weg worden vervoerd in veewagens.

Daarom is het des te schokkender wanneer er plotseling een gigantische koe opduikt op de snelweg.

Het dier is duidelijk van een veewagen gev*llen en glijdt over het asfalt. Gelukkig kon een vrachtwagen die achter de veewagen reed, het dier op tijd ontwijken. Ook andere weggebruikers waren alert en konden op tijd remmen.

Het is niet helemaal duidelijk hoe dit 0ngeluk heeft kunnen gebeuren, maar er wordt vermoed dat de koe door de onderkant van de veewagen is gev*llen.

Het lijkt erop dat de veewagen het begaf, waardoor de koe op het wegdek terechtkwam. Toen de veewagen uiteindelijk tot stilstand kwam, bleek er nog een koe op de snelweg te staan. Hoe dit dier daar terechtkwam, is ook niet helemaal helder.

De bestuurder van de auto met de dashcam, genaamd Kevin, was geschr0kken door het incident.

Hij zag hoe de vrachtwagen voor hem uitweek, en besefte dat hij ook alert moest zijn.

In de video is duidelijk te zien hoe hectisch en geva*rlijk het kan zijn op de snelweg tijdens zo’n onverwachte situatie.

Met een snelheid van 100 kilometer per uur is er weinig ruimte om plotselinge stuurbewegingen te maken.

De beelden zijn hieronder te bekijken, evenals foto’s van de koe. Het voorval dient als een herinnering aan de complexiteit en gev*ren van het vervoeren van vee over de weg.

Lees verder