Connect with us

Diertjes

Lieke haalt met blote handen kittens uit baarmoeder dode poes.

Lieke Elberse zal haar hardlooprondje aan de Rijnsoever in Utrecht niet snel vergeten. Daar zag ze een dode kat liggen, met de baarmoeder uit haar lijfje. Toen ze dichterbij kwam, zag Lieke het bewegen. Ze twijfelde geen seconde: ze maakte de baarmoeder open en haalde er vier kittens uit.

Lieke, die bij een dierenkliniek in Utrecht werkt, vertelde: “Alles ging op automatische piloot. Ik heb er verder niet over nagedacht. Ik had natuurlijk niets bij me, dus heb met blote handen die baarmoeder opengemaakt. Het ging gelukkig vrij gemakkelijk.”

Warme kruik

Een van de kittens was helaas al overleden. Ze wreef de andere drie kittens schoon en nam ze mee naar huis. Daar legde Lieke de katjes op een warme kruik. “Ze deden het best wel goed”, vertelt Lieke.

Daarna won ze advies in bij Wendy van der Steen, die een dierenopvang in Amerongen leidt. Omdat de katjes dag en nacht melk nodig hebben, zijn de kittens in overleg met de dierenambulance naar de opvang gebracht.

Wendy getuigde: “Ik ben rond middernacht naar Bunnik gereden om ze op te halen. Nu doe ik dit werk al 15 jaar, maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. En geloof mij, ik kijk nergens meer van op. Maar hiervan wel!” Een van de drie katjes zou de tweede nacht helaas niet overleven. Ook voor de andere katjes is het nog even spannend omdat ze moeilijk aankomen.

Moederpoes

Lieke nam de moederpoes mee naar haar werk om uit te vissen of ze gechipt was. Dat bleek niet het geval. Ze denkt dat het om een boerderijkat gaat. “Die worden meestal niet gechipt of geholpen”, legt ze uit. Het is dus niet geweten wie het baasje van de kat was.