Connect with us

Economie

Studie beweert: ‘Vrouwen zijn betere chauffeurs dan mannen’.

Een nieuwe studie over het rijgedrag van de Nederlanders komt tot enkele opmerkelijke conclusies. Zo zou een vierde van de automobilisten zich schamen voor hun parkeerkunsten. Ruim dertig procent geeft aan dat ze een moeilijke parkeerplek mijden wanneer ze een bijrijder hebben.

Uit onderzoek van RDWdata onder 1.073 bestuurders, blijkt dat voornamelijk vrouwen onzeker zijn over hun parkeerkunsten. 53 procent van de respondenten zegt dat ze een moeilijke parkeerplek links laten liggen wanneer er iemand naast hen zit. Dat doen ze uit angst om uitgelachen te worden. Slechts 20 procent van de mannen zegt aan parkeerschaamte te lijden.

Zeg niet te gauw, het is weer een vrouw

Dat wil echter nog niet zeggen dat de flauwe grapjes over vrouwen achter het stuur terecht zijn. Het is niet omdat meer vrouwen onzeker zijn over hun parkeerkunsten, dat ze ook slechtere bestuurders zouden zijn. Manager Peter Abrahamse van RDWdata legt uit: “Het vooroordeel dat mannen beter kunnen rijden dan vrouwen is niet waar. In bijna alle statistieken rondom verkeersongelukken zijn mannen oververtegenwoordigd. Deze resultaten laten daarom vooral zien dat vrouwen een stuk voorzichtiger zijn in het verkeer. Waar mannen denken ‘dat past wel’, nemen vrouwen eerder het zekere voor het onzekere.”

Geen pottenkijkers

Een andere conclusie van de studie is dat bestuurders zich comfortabeler voelen zonder bijrijder aan hun zijde. Ook tijdens een normale rit voelt een derde van de ondervraagden zich meer op zijn gemak zonder pottenkijkers. De manager verklaart: “Vooral vrouwen voelen zich met passagiers minder op hun gemak achter het stuur (38%) dan mannen (29%).”