Connect with us

Economie

Rechter beslist: Ineke moet haar appelgroene huisje toch overschilderen.

Woensdag besliste de Raad van State dat Ineke van Amersfoort uit Den Helder haar appelgroene huis toch moet overschilderen. De gemeente vond dat de helgroene kleur te veel afweek van de andere woningen in de wijk. De Raad van State gaf de gemeente nu gelijk.

De raad beklemtoonde dat het niet relevant is of de groene kleur nu ‘mooi of vrolijk’ is. Het gaat erom dat deze kleur in die mate afwijkt van de welstandseisen dat het een ‘welstandsexces’ is.

Ineke mag nu een nieuwe kleur kiezen, maar die moet wel eerst voorgelegd worden aan de gemeente. De Raad van State zegt dat de vrouw wel enige mate van keuzevrijheid heeft. Indien ze weigert haar gevel te schilderen, kan de gemeente dat doen op haar kosten.

Ineke schilderde haar huis in 2017 appeltjesgroen, maar de gemeente vond dat ze daarmee het welstandsbeleid schond. De gemeente eiste dat Ineke haar huis binnen het jaar een andere kleur moest geven. Ineke weigerde en startte een rechtszaak. In september 2019 kreeg de dame ongelijk van de rechtbank in Amsterdam. Daarop stelde ze hoger beroep in bij de Raad van State, maar ook daar ving de vrouw bot.

Bekijk het verslag van NH Nieuws over deze zaak hieronder! Wat vind jij hiervan? Laat van je horen in de reacties!