Connect with us

Economie

Nederlander ontdekt vaas van 49 euro die voor bijna 8 miljoen euro verkocht werd.

Een uiterst zeldzame vaas die begin 18e eeuw speciaal werd gemaakt voor de Chinese keizer Qianlong, is onlangs verkocht voor bijna acht miljoen euro.

De vaas werd in 1954 nog verkocht voor omgerekend 49 euro, maar ging voor 7,8 miljoen euro van de hand. De Chinese vaas is ontdekt in het huis van een bejaarde dame.

Sotheby’s, het wereldberoemde veilinghuis, omschreef de vaas als een ‘verloren meesterwerk’. Ze is in het begin van de achttiende eeuw speciaal ontworpen voor de Chinese keizer Qianlong.

Het was de Amsterdamse kunstadviseur Johan Bosch van Rosenthal die de vaas herontdekte in de woning van een bejaarde vrouw. Die had hem gebeld om haar collectie te schatten.

Van Rosenthal zei dat de vaas in quasi perfecte staat verkeerde. Dat is een klein mirakel, want de vaas is heel fragiel. De oudere vrouw heeft ontzettend veel geluk gehad, want in de kamer waar de vaas stond, liepen katten en honden vrij rond. Stel je eens voor dat een kat het kleinood had omgestoten met haar staart?

Van Rosenthal bezorgde de foto’s van de vaas aan de experts van Sotheby’s, die vervolgens het extreem waardevolle kunstwerk identificeerden. De vaas bevond zich voordien in het Paleis van de Hemelse Puurheid in de Verboden Stad in Peking.

Van Rosenthal omschrijft de vondst als een wonder. Hij vertelde: “Dit maak je echt maar één keertje mee!”