Connect with us

Economie

Gestresseerde orka verliest al zijn tanden omdat hij aan zijn bassin knaagt.

Dit verhaal maakt ons droevig en boos tegelijk. Het is echter belangrijk dat het lot van deze orka gehoord wordt. Door mensen bewust te maken van deze mensonterende praktijken, kunnen we samen ervoor zorgen dat hier een einde aan komt.

Inouk is een orka die verblijft in zijn bassin in Marineland Antibes, een pretpark aan de Côte d’Azur tussen Nice en Cannes.

One Voice had eerder deze week een afspraak met de Franse overheid om te praten over het verbieden van het fokken van zeedieren in gevangenschap. Ook wil de organisatie de handel erin verbieden. Zonder enige uitleg is het gesprek verzet naar een ‘toekomstige’ datum.

Verbod

De dierenrechtenorganisatie pleit voor de stopzetting en het verbieden van fokprogramma’s in aquaria. Veel van de pasgeboren dolfijnen en walvissen sterven immers kort na hun geboorte.

De oprichter van One Voice, Muriel Arnal, vertelde: “Deze dieren zijn heel intelligent en moeten in de oceaan zijn. Een zwembad kan nooit een natuurlijke habitat vervangen. In het wild zwemmen ze honderd mijl per dag. Hier zijn hun spieren zwak en vervelen ze zich.”

De dierenbeschermster vervolgt: “Ze krijgen voortdurend medicijnen, ze vechten onderling, maar in de oceaan kunnen ze gewoon vluchten.” Moeders worden kort na de bevalling van hun kalfjes gescheiden. Dit heeft een verwoestende impact op hun emotionele ontwikkeling.

Muriel legde uit dat orka’s eigenlijk zelfs intelligenter zijn dan mensapen en dat ze een eigen taal hebben. Hun ‘taal’ is een beetje zoals bij de mens en evolueert afhankelijk van hun habitat met verschillende dialecten.

De vrouw vindt dat orka’s in grote beschermde gebieden in de oceaan zouden moeten leven. Daar kunnen ze grote afstanden afleggen en zelfstandig op voedsel jagen.

One Voice klaagt de Franse autoriteiten aan omdat ze deze prachtige dieren bewust laat lijden. Ze vragen 500.000 euro schadevergoeding. Het bedrag zal gebruikt worden om een reservaat voor zeezoogdieren te creëren.

Dit moet gewoon stoppen. Deze prachtige dieren horen niet thuis in gevangenschap. Wat vind jij hiervan? Laat van je horen in de reacties!

Lees verder

Economie

Kremlin insiders waarschuwen: ‘Poetin gaat door tot bittere eind’

Poetin

Een toenemend aantal Kremlin ingewijden twijfelt acht weken na de inval in Oekraïne of dit wel een goede beslissing was. De groep insiders vreest dat dit nog decennialang catastrofale gevolgen zal hebben. Persbureau Bloomberg sprak met tien ingewijden, die uit vrees voor vergelding anoniem wensen te blijven.

Een aanzienlijk deel van de Russische elite blijft de oorlog steunen. Ze omarmen het discours van Poetin dat een conflict met het Westen onvermijdelijk is. Ook denken ze dat de Russische economie zich wel zal aanpassen aan de sancties.

Toch is er een groter wordende groep van insiders die vrezen dat de oorlog in Oekraïne zal leiden tot jarenlang isolement en de economie nog verder in het slop zal duwen. Meer nog: ze zijn bang dat de invasie een catastrofale fout was.

Tot bittere eind

Poetin is alsmaar meer afhankelijk van een kleine kring van hardliners. De insiders weten dat Poetin zal doorgaan tot het bittere eind. De Russische president zal nooit toegeven en op dit moment is er niet meteen een gevaar dat hij de macht zal verliezen.

Lees verder

Economie

Net binnen: Prinses Alexia moet verplicht in therapie

prinses Alexia

Koningin Máxima breekt een lans voor jongeren met mentale problemen. Ze is boegbeeld voor de stichting MindUs. Deze organisatie zag vorige week het levenslicht en het is hun doel om jongeren tussen de 12 en 27 jaar te helpen om hun mentale gezondheid op te krikken. Nu blijkt dat ook prinses Alexia in therapie moet.

Máxima is heel begaan met het thema. Ook in haar familie zijn er mentale problemen. In 2019 verloor ze haar jongste zus Inés, die na jarenlange depressies een einde maakte aan haar leven.

Nu wil de koningin dat er meer aandacht komt voor jongeren met mentale problemen. Zelf ging ze ook wel eens naar een therapeut. “Als je hulp nodig hebt en die is beschikbaar, moet je alles doen wat je kunt.” In het boek Amalia van Claudia de Breij kwam aan het licht dat ook de kroonprinses op therapie ging.

Maar nu blijkt dat ook prinses Alexia in therapie moet. Dat onthulde Máxima naar aanleiding van de lancering van de nieuwe stichting. “Geestelijke gezondheid is een prioriteit in onze familie.”

Lees verder

Economie

Net binnen: Toestand Gerard Joling nog verslechterd, overgebracht naar ander ziekenhuis

Geer

De gezondheidstoestand van Gerard Joling wil maar niet verbeteren. De zanger is ter observatie opgenomen in het ziekenhuis voor een longontsteking. Nu is hij overgebracht naar het VU MC.

Geer laat weten: “In Amstelveen konden ze niet veel uitrichten voor me en daarom is besloten me over te brengen. Ik lig nu op mijn kamer te wachten op wat er komen gaat.”

Hij heeft veel pijn vanwege vocht achter zijn longen. “Donderdagmiddag, zo is me verteld, gaan ze via mijn rug een drain naar binnen brengen. Die moet het vocht uit mijn long zien te krijgen. Lukt dat niet, dan zal ik vrijdag zelfs geopereerd moeten worden.”

Zware pijn

De zanger zegt dat het allemaal heel pittig en heftig is. “Ik ben er allemaal wel van geschrokken.” Geer blijft echter optimistisch. “Maar de pijn is niet normaal.”

Lees verder

Trending