Connect with us

Economie

Enige Nederlandse habitat van zeldzame vlinder platgemaaid door foutje.

Maandag maaide Waterschap Limburg een van de enige Nederlandse leefgebieden van een hele zeldzame vlindersoort plat. Het donker pimpernelblauwtje kwam in Nederland nog bijna alleen voor in een berm langs een provinciale weg in Posterholt.

Het waterschap erkende haar fout nadat de Vlinderstichting op zoek ging naar de verantwoordelijke voor het platmaaien van de berm.

Eerst dacht de stichting nog dat de gemeente Roerdalen hiervoor verantwoordelijk was. Later gaf het Waterschap via Twitter toe dat zij achter de actie zitten. Ze schreven: “We erkennen een fout gemaakt te hebben en gemaaid te hebben op een plek met beschermde flora en fauna. Samen met de aannemer doen we onderzoek naar oorzaak en impact. We vinden de Limburgse flora en fauna namelijk zeer belangrijk.”

De Vlinderstichting legt uit dat het donker pimpernelblauwtje sedert 1970 uit Nederland verdween. De soort is later begin jaren ’90 weer geïntroduceerd in de Moerputten, maar ook daar verdween de vlinder. De bijzondere vlinder vestigde zich in 2001 wellicht vanuit Duitsland opnieuw in de buurt van Posterholt.

Het donker pimpernelblauwtje is zo zeldzaam omdat ze afhankelijk zijn van mierennesten en de pimpernelplant om te overleven.

Uitgelichte afbeelding: Wikimedia / Милош Поповић