-

Diertjes

Droevig nieuws: scrotumkikker met uitsterven bedreigd.

Verdrietig nieuws uit het dierenrijk: de scrotumkikker (geen grap) is met uitsterven bedreigd. Internationale wetenschappers zetten hun beste beentje voor om het dier met de leuke naam te redden.

Wie de scrotumkikker, of de Telmatobius culeus, van dichterbij wil leren kennen, moet naar het Titicaca-meer op de grens met Bolivia en Peru reizen. Ze zijn de grootste waterkikkers ter wereld en kunnen tot 20 centimeter groot worden. Hun bijzondere naam hebben ze te danken aan hun overtollige huidflappen. De Titicacakikkers zijn met uitsterven bedreigd vanwege een inkrimpende habitat en omdat ze aangevallen worden door invasieve forellen. Verder zijn ze voor de lokale bevolking ook een delicatesse.

Gezien de enorme omvang van het Titicaca-meer is het moeilijk in te schatten hoe groot de populatie momenteel is. Er bestaan echter al jaren grote zorgen om hun overleving. Tussen 1994 en 2004 alleen al krimp de populatie met 80 procent. Natuurbeschermers en wetenschappers lanceren daarom een project om de soort te redden. De bedoeling is om tellingen uit te voeren en hun habitat in kaart te brengen. Op die manier kunnen ze beter beschermd worden.

Uitgelichte afbeelding: Licentie Wikimedia / Petr Hamerník

Diertjes

Dashcam beelden laten zien hoe koe midden op de snelweg uit rijdende veewagen valt

Een schokkende dashcam-video toont hoe een koe plotseling midden op de snelweg valt nadat het arme dier uit een veewagen is gev*llen.

De koe glijdt over het asfalt en gelukkig wordt het niet geraakt door andere weggebruikers. De p0litie reageerde snel en slaagde erin om het onfortuinlijke dier te vangen.

De beelden zijn onwerkelijk en confronterend. Hoewel de meeste mensen zich bewust zijn van het feit dat koeien uiteindelijk voor vleesproductie worden gebruikt, denken ze meestal niet na over het transportproces. Deze koeien worden in grote veewagens bij de boer opgehaald en naar sl*chthuizen vervoerd.

Het is begrijpelijk dat veel mensen zich niet realiseren dat koeien over de weg worden vervoerd in veewagens.

Daarom is het des te schokkender wanneer er plotseling een gigantische koe opduikt op de snelweg.

Het dier is duidelijk van een veewagen gev*llen en glijdt over het asfalt. Gelukkig kon een vrachtwagen die achter de veewagen reed, het dier op tijd ontwijken. Ook andere weggebruikers waren alert en konden op tijd remmen.

Het is niet helemaal duidelijk hoe dit 0ngeluk heeft kunnen gebeuren, maar er wordt vermoed dat de koe door de onderkant van de veewagen is gev*llen.

Het lijkt erop dat de veewagen het begaf, waardoor de koe op het wegdek terechtkwam. Toen de veewagen uiteindelijk tot stilstand kwam, bleek er nog een koe op de snelweg te staan. Hoe dit dier daar terechtkwam, is ook niet helemaal helder.

De bestuurder van de auto met de dashcam, genaamd Kevin, was geschr0kken door het incident.

Hij zag hoe de vrachtwagen voor hem uitweek, en besefte dat hij ook alert moest zijn.

In de video is duidelijk te zien hoe hectisch en geva*rlijk het kan zijn op de snelweg tijdens zo’n onverwachte situatie.

Met een snelheid van 100 kilometer per uur is er weinig ruimte om plotselinge stuurbewegingen te maken.

De beelden zijn hieronder te bekijken, evenals foto’s van de koe. Het voorval dient als een herinnering aan de complexiteit en gev*ren van het vervoeren van vee over de weg.

Lees verder