Connect with us

Diertjes

Droevig nieuws: scrotumkikker met uitsterven bedreigd.

Verdrietig nieuws uit het dierenrijk: de scrotumkikker (geen grap) is met uitsterven bedreigd. Internationale wetenschappers zetten hun beste beentje voor om het dier met de leuke naam te redden.

Wie de scrotumkikker, of de Telmatobius culeus, van dichterbij wil leren kennen, moet naar het Titicaca-meer op de grens met Bolivia en Peru reizen. Ze zijn de grootste waterkikkers ter wereld en kunnen tot 20 centimeter groot worden. Hun bijzondere naam hebben ze te danken aan hun overtollige huidflappen. De Titicacakikkers zijn met uitsterven bedreigd vanwege een inkrimpende habitat en omdat ze aangevallen worden door invasieve forellen. Verder zijn ze voor de lokale bevolking ook een delicatesse.

Gezien de enorme omvang van het Titicaca-meer is het moeilijk in te schatten hoe groot de populatie momenteel is. Er bestaan echter al jaren grote zorgen om hun overleving. Tussen 1994 en 2004 alleen al krimp de populatie met 80 procent. Natuurbeschermers en wetenschappers lanceren daarom een project om de soort te redden. De bedoeling is om tellingen uit te voeren en hun habitat in kaart te brengen. Op die manier kunnen ze beter beschermd worden.

Uitgelichte afbeelding: LicentieWikimedia / Petr Hamerník