Connect with us

Economie

De Kleine Zeemeermin standbeeld beklad: ‘racistische vis’.

In Kopenhagen is het wereldberoemde De Kleine Zeemeermin standbeeld beklad door vandalen. Met zwarte letters staat er geschreven: ‘racistische vis’.

De politie tast nog in het duister naar de daders. Een woordvoerder verklaarde aan Reuters: “We zien het als vandalisme en startten een onderzoek.”

Jaarlijks bezoekt een miljoen mensen het 107 jaar oude standbeeld, dat een ode is aan de Deense schrijver Hans Christian Andersen. Het beeld was eerder al het mikpunt van vandalen. Zo werd het al twee keer onthoofd. Activisten wilden zo protesteren tegen de walvisvaart en de andere keer waren het pro-democratieactivisten die het beeld vernielden. Ane Grum-Schwensen, onderzoeker aan het H.C. Andersen Center van de universiteit van Zuid-Denemarken, reageerde verontwaardigd: “Ik vind het moeilijk om te bedenken wat er racistisch zou kunnen zijn aan het sprookje.”

Aanleiding?

De voorbije weken zijn er wel meer beelden vernield door de Black Lives Matter. Dit standbeeld heeft daar op het eerste zicht uiteraard niets mee te maken. Maar in de live action versie van de film The Little Mermaid vertolkte Halle Bailey de rol van Ariel. Dat zorgde destijds voor heel wat ophef omdat het de eerste keer was dat een zwarte vrouw de rol speelde. Sommige fans vonden dat de makers dichter bij het origineel hadden moeten blijven. Dat betekent een prinses met rood haar, blauwe ogen en een blanke huid. Het is niet duidelijk of dit ook daadwerkelijk het motief was voor het vandalisme.