Connect with us

Economie

Prestigieuze krant schrijft ‘zwart’ voortaan met hoofdletter, wit blijft met kleine letter.

The New York Times gaat vanaf nu zwart met een hoofdletter schrijven om mensen van Afrikaanse oorsprong aan te duiden. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat het ‘Zwarte meneer’ is in plaats van zwarte meneer. Voor blanke mensen verandert er niets. Het blijft dus gewoon ‘witte meneer’ zonder hoofdletter.

De wijziging beoogt alleen bijvoeglijke naamwoorden om zwarte personen te omschrijven en geldt voor zwarte mensen uit de hele wereld.

Volgens medewerkers van de krant heerst er al langer discussie of het nu ‘Zwart’ of ‘zwart’ is. De afgelopen tijd zijn er honderden journalisten ondervraagd. Naar aanleiding van deze rondvraag is dan de beslissing genomen om zwart voortaan met een hoofdletter te schrijven (om zwarte mensen aan te duiden).

Zwart met een hoofdletter doet volgens de medewerkers van de krant het best recht aan de ‘elementen van gedeelde geschiedenis en identiteit’. Twee medewerkers van The New York Times legden uit: “Het weerspiegelt ons doel om respectvol te zijn voor alle mensen en gemeenschappen.”

Ook de woorden ‘Indigenous’ en ‘Native’ worden sinds kort met een hoofdletter geschreven. Dat was overigens al zo voor de term ‘Latino’.

Geen hoofdletter voor ‘white’

‘White’ of blank blijft gewoon met een kleine letter. De redenering is dat er geen globale beweging is die vraagt om een hoofdletter. Het is volgens de medewerkers van de krant minder duidelijk dat blanke mensen een gezamenlijke cultuur en geschiedenis delen.

The New York Times is niet het enige medium dat de maatregel invoerde. Ook The Associated Press schrijft voortaan ‘Zwart’ met een hoofdletter.