Connect with us

Economie

Prestigieuze krant schrijft ‘zwart’ voortaan met hoofdletter, wit blijft met kleine letter.

The New York Times gaat vanaf nu zwart met een hoofdletter schrijven om mensen van Afrikaanse oorsprong aan te duiden. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat het ‘Zwarte meneer’ is in plaats van zwarte meneer. Voor blanke mensen verandert er niets. Het blijft dus gewoon ‘witte meneer’ zonder hoofdletter.

De wijziging beoogt alleen bijvoeglijke naamwoorden om zwarte personen te omschrijven en geldt voor zwarte mensen uit de hele wereld.

Volgens medewerkers van de krant heerst er al langer discussie of het nu ‘Zwart’ of ‘zwart’ is. De afgelopen tijd zijn er honderden journalisten ondervraagd. Naar aanleiding van deze rondvraag is dan de beslissing genomen om zwart voortaan met een hoofdletter te schrijven (om zwarte mensen aan te duiden).

Zwart met een hoofdletter doet volgens de medewerkers van de krant het best recht aan de ‘elementen van gedeelde geschiedenis en identiteit’. Twee medewerkers van The New York Times legden uit: “Het weerspiegelt ons doel om respectvol te zijn voor alle mensen en gemeenschappen.”

Ook de woorden ‘Indigenous’ en ‘Native’ worden sinds kort met een hoofdletter geschreven. Dat was overigens al zo voor de term ‘Latino’.

Geen hoofdletter voor ‘white’

‘White’ of blank blijft gewoon met een kleine letter. De redenering is dat er geen globale beweging is die vraagt om een hoofdletter. Het is volgens de medewerkers van de krant minder duidelijk dat blanke mensen een gezamenlijke cultuur en geschiedenis delen.

The New York Times is niet het enige medium dat de maatregel invoerde. Ook The Associated Press schrijft voortaan ‘Zwart’ met een hoofdletter.

Lees verder

Economie

Kremlin insiders waarschuwen: ‘Poetin gaat door tot bittere eind’

Poetin

Een toenemend aantal Kremlin ingewijden twijfelt acht weken na de inval in Oekraïne of dit wel een goede beslissing was. De groep insiders vreest dat dit nog decennialang catastrofale gevolgen zal hebben. Persbureau Bloomberg sprak met tien ingewijden, die uit vrees voor vergelding anoniem wensen te blijven.

Een aanzienlijk deel van de Russische elite blijft de oorlog steunen. Ze omarmen het discours van Poetin dat een conflict met het Westen onvermijdelijk is. Ook denken ze dat de Russische economie zich wel zal aanpassen aan de sancties.

Toch is er een groter wordende groep van insiders die vrezen dat de oorlog in Oekraïne zal leiden tot jarenlang isolement en de economie nog verder in het slop zal duwen. Meer nog: ze zijn bang dat de invasie een catastrofale fout was.

Tot bittere eind

Poetin is alsmaar meer afhankelijk van een kleine kring van hardliners. De insiders weten dat Poetin zal doorgaan tot het bittere eind. De Russische president zal nooit toegeven en op dit moment is er niet meteen een gevaar dat hij de macht zal verliezen.

Lees verder

Economie

Net binnen: Prinses Alexia moet verplicht in therapie

prinses Alexia

Koningin Máxima breekt een lans voor jongeren met mentale problemen. Ze is boegbeeld voor de stichting MindUs. Deze organisatie zag vorige week het levenslicht en het is hun doel om jongeren tussen de 12 en 27 jaar te helpen om hun mentale gezondheid op te krikken. Nu blijkt dat ook prinses Alexia in therapie moet.

Máxima is heel begaan met het thema. Ook in haar familie zijn er mentale problemen. In 2019 verloor ze haar jongste zus Inés, die na jarenlange depressies een einde maakte aan haar leven.

Nu wil de koningin dat er meer aandacht komt voor jongeren met mentale problemen. Zelf ging ze ook wel eens naar een therapeut. “Als je hulp nodig hebt en die is beschikbaar, moet je alles doen wat je kunt.” In het boek Amalia van Claudia de Breij kwam aan het licht dat ook de kroonprinses op therapie ging.

Maar nu blijkt dat ook prinses Alexia in therapie moet. Dat onthulde Máxima naar aanleiding van de lancering van de nieuwe stichting. “Geestelijke gezondheid is een prioriteit in onze familie.”

Lees verder

Economie

Net binnen: Toestand Gerard Joling nog verslechterd, overgebracht naar ander ziekenhuis

Geer

De gezondheidstoestand van Gerard Joling wil maar niet verbeteren. De zanger is ter observatie opgenomen in het ziekenhuis voor een longontsteking. Nu is hij overgebracht naar het VU MC.

Geer laat weten: “In Amstelveen konden ze niet veel uitrichten voor me en daarom is besloten me over te brengen. Ik lig nu op mijn kamer te wachten op wat er komen gaat.”

Hij heeft veel pijn vanwege vocht achter zijn longen. “Donderdagmiddag, zo is me verteld, gaan ze via mijn rug een drain naar binnen brengen. Die moet het vocht uit mijn long zien te krijgen. Lukt dat niet, dan zal ik vrijdag zelfs geopereerd moeten worden.”

Zware pijn

De zanger zegt dat het allemaal heel pittig en heftig is. “Ik ben er allemaal wel van geschrokken.” Geer blijft echter optimistisch. “Maar de pijn is niet normaal.”

Lees verder

Trending