-

Economie

Prestigieuze krant schrijft ‘zwart’ voortaan met hoofdletter, wit blijft met kleine letter.

The New York Times gaat vanaf nu zwart met een hoofdletter schrijven om mensen van Afrikaanse oorsprong aan te duiden. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat het ‘Zwarte meneer’ is in plaats van zwarte meneer. Voor blanke mensen verandert er niets. Het blijft dus gewoon ‘witte meneer’ zonder hoofdletter.

De wijziging beoogt alleen bijvoeglijke naamwoorden om zwarte personen te omschrijven en geldt voor zwarte mensen uit de hele wereld.

Volgens medewerkers van de krant heerst er al langer discussie of het nu ‘Zwart’ of ‘zwart’ is. De afgelopen tijd zijn er honderden journalisten ondervraagd. Naar aanleiding van deze rondvraag is dan de beslissing genomen om zwart voortaan met een hoofdletter te schrijven (om zwarte mensen aan te duiden).

Zwart met een hoofdletter doet volgens de medewerkers van de krant het best recht aan de ‘elementen van gedeelde geschiedenis en identiteit’. Twee medewerkers van The New York Times legden uit: “Het weerspiegelt ons doel om respectvol te zijn voor alle mensen en gemeenschappen.”

Ook de woorden ‘Indigenous’ en ‘Native’ worden sinds kort met een hoofdletter geschreven. Dat was overigens al zo voor de term ‘Latino’.

Geen hoofdletter voor ‘white’

‘White’ of blank blijft gewoon met een kleine letter. De redenering is dat er geen globale beweging is die vraagt om een hoofdletter. Het is volgens de medewerkers van de krant minder duidelijk dat blanke mensen een gezamenlijke cultuur en geschiedenis delen.

The New York Times is niet het enige medium dat de maatregel invoerde. Ook The Associated Press schrijft voortaan ‘Zwart’ met een hoofdletter.

Economie

Nikkie Plessen denkt dat ze boven iedereen staat en regels niet voor haar gelden

Nikkie Plessen

Nikkie Plessen, de gerenommeerde modekoningin van Nederland, staat bekend om haar aanzienlijke fortuin.

Haar naam zorgt echter voor opschudding vanwege een incident met een plastic tasje van slechts 10 cent.
Nikkie Plessen

Als succesvolle zakenvrouw heeft Nikkie haar kledingmerk NIKKIE Fashion wereldwijd in talloze winkels liggen.

Opmerkelijk is haar visie op mode.

In het verleden heeft ze mensen met een beperkt budget geadviseerd om te investeren in een designer sjaal van €100, zelfs als ze zich de duurdere merkkleding niet kunnen veroorloven.

Nikkie benadrukte het idee dat je met een accessoire, zoals een sjaal, een opvallend modebewust statement kunt maken zonder je bankrekening te plunderen.

Ze sprak over het idee van een sjaal als een veelzijdig mode-item, vergelijkbaar met de allure van designer tassen zoals Chanel en Hermès.

Ondanks haar royale uitgaven aan luxemerken, deed het incident met een 10 cent plastic tasje veel stof opwaaien. Juicechannel deelde een verhaal waarin Nikkie woedend zou zijn geworden toen ze werd geconfronteerd met de kosten van het tasje.

Het incident vond plaats in een bakkerij in Amsterdam, waar Nikkie regelmatig kwam.
Nikkie Plessen

Toen ze een keer geen eigen tas bij zich had en de regel van “betaling voor plastic tasjes” al van kracht was, moest ze 10 cent extra betalen.

Haar reactie was opmerkelijk: “IK KOOP WEKELIJKS VOOR ZOVEEL GELD AAN BROOD, WEET JE WEL NIET WIE IK BEN?” leek ze te schreeuwen, waardoor de indruk werd gewekt dat ze vond dat de regels die voor anderen gelden, niet voor haar van toepassing waren.

Hoewel Nikkie Plessen over aanzienlijke rijkdom beschikt, roept dit incident vragen op over haar houding ten opzichte van algemene regels en hoe ze zichzelf ziet in vergelijking met anderen.

Lees verder