-

Economie

Bejaarden in Limburg niet gedoucht bij extreme hitte.

Bij extreme hitte snakt iedereen wel naar een verfrissende douche. In Limburg moeten heel wat bejaarden bij extreem heet weer het echter zonder douche stellen. In de plaats daarvan worden ze gewassen met een nat washandje.

Tessa Schreibers, directrice wijkverpleging bij Meander Thuiszorg, verklaarde aan De Limburger: “Een douchebeurt kost extra energie en is belastend voor de klanten en onze medewerkers. Een washandje – wassen zonder water, zoals wij het noemen – geeft hetzelfde resultaat.”

Schreibers signaleert dat het dragen van een mondkapje het wassen voor het personeel nog zwaarder maakt. De directrice geeft nog mee: “Maar zonder corona hadden we dit ook gedaan. Het maakt deel uit van ons hitteprotocol.”

De moeder van Henk Dritty is aangewezen op de hulp van de thuiszorg en hij is niet te spreken over de maatregel. De man is razend: “Als het zo warm is, verlang je juist naar een extra douchebeurt. Mijn moeder ervaart het helemaal niet als extra belastend, ze wil gewoon gedoucht worden. We mogen hopen dat wij niet zo oud worden en zo worden behandeld.”

Schreibers reageerde dat er altijd gepraat kan worden wanneer ervaringen van cliënten niet goed zijn.

Economie

Cameravrouw heeft ‘ander verhaal’ over incident met Joost Klein: ‘Dit is er echt gebeurd’

De cameravrouw, betrokken bij het incident dat leidde tot de diskwalificatie van Joost Klein voor de finale van het Eurovisie Songfestival, heeft een andere lezing van de gebeurtenissen dan de artiest zelf, volgens de directeur-generaal van de European Broadcasting Union, Noel Curran.

In een interview met de Zweedse radiozender Sveriges Radio, vermeldde Curran dat de verklaringen van de cameravrouw verschillen van die van Klein, maar hij specificeerde niet wat haar versie van het verhaal inhoudt.

De directeur-generaal reageerde op een statement van de AVROTROS over het voorval dat ervoor zorgde dat Klein niet kon deelnemen aan het Songfestival.

Volgens de omroep had Klein een “dreigende beweging” gemaakt naar de camera omdat de cameravrouw hem bleef filmen, ondanks zijn herhaalde verzoeken om dat niet te doen. Hij zou de cameravrouw hierbij niet fysiek hebben aangeraakt.

Dit is de eerste keer in de 68-jarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival dat een land wordt gediskwalificeerd nadat de wedstrijd al begonnen is.

Na deze ongekende gebeurtenis is de Eurovisie Songfestivalgemeenschap in rep en roer. De diskwalificatie van Joost Klein heeft niet alleen impact op de Nederlandse delegatie, maar roept ook vragen op over de regelgeving en de handhaving ervan tijdens het festival.

Fans en experts debatteren hevig over de consequenties van dit besluit en de transparantie van het besluitvormingsproces.

Op sociale media hebben zowel supporters van Klein als kijkers die pleiten voor strikte naleving van de regels hun mening niet onder stoelen of banken gestoken.

Deze situatie heeft een levendige discussie op gang gebracht over de grenzen van artistieke vrijheid en respect voor de operationele normen binnen een dergelijk internationaal evenement.

Het Eurovisie Songfestival staat bekend om zijn diversiteit en inclusiviteit, waardoor dit incident des te opmerkelijker is. De organisatie staat nu voor de uitdaging om haar regels te herzien en mogelijk aan te passen om toekomstige conflicten te voorkomen en tegelijkertijd de integriteit van het evenement te waarborgen.

Noel Curran benadrukte dat het belangrijk is om uit dit voorval te leren en het festival te blijven verbeteren voor alle deelnemende landen en artiesten.

Lees verder