Connect with us

Economie

Akwasi eist Amsterdamse grachtenpanden op: ‘Gebouwd over ruggen van slaven’.

Op Twitter is een oud filmpje opgedoken van Akwasi dat nu compleet viraal gaat. Daarin stelt de rapper onomwonden dat hij eigenlijk in een grachtenpand in Amsterdam zou moeten wonen.

Hij vertelt aan een groepje mensen om hem heen: “Als ik dit zo zie, ik heb wel vaker, of langer gehoord, dat een aantal panden zijn gebouwd over de ruggen van slaven. En dat het ook nog geen reparaties zijn geweest, dus dat de oude slaveneigenaren geld hebben gekregen vanaf 1863 en de slaven helemaal niets, dan denk ik: ’Ik, of jij, of jij… zou op een gegeven moment wel een huis moeten claimen. Ik ga daar wel voor, ik moet straks op de Herengracht gaan wonen hoor. Ik moet daar straks echt gaan wonen. En om te laten zien: niet 1863, maar 1988, om te laten zien: dit ben ik.”

Ophef

De video is gemaakt voor Funx in 2015. Akwasi liet bij monde van zijn management aan De Telegraaf weten geen commentaar te willen geven.

Op Twitter verschijnen er tegelijk ook nog andere oude filmpjes van de rapper. In die video’s is hij openhartig over zijn eigen voorouders. Blijkt dat hij afstamt van de Ahanti, aristocratische Ghanezen. Akwasi vertelt: “En blijkt dus dat ik een nazaat ben van zwarte slavenhandelaren. Want ik ben een Ashanti-Ghanees en de Ashanti-Ghanezen werkten heel nauw met de Nederlanders samen. En die verkochten Ghanezen uit het Noorden. Maar die wisten niet dat die verhandeld zouden worden als goederen.”

Mensen op Twitter gaan compleet los op de uitlatingen van de rapper. Heel wat mensen vinden zijn uitspraak nogal ironisch.