Connect with us

Economie

Agent die dakloze toilet liet likken, krijgt straf te horen.

Een politieagent uit Hawaï is deze week veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Hij had een dakloze man verplicht om een toilet af te likken.

De jury was van oordeel dat de dakloze man zich niet kon verdedigen. Rechter Leslie Kobayashi zei: “U heeft zijn enige bezit afgepakt: zijn waardigheid.”

Het voorval vond plaats in 2018 toen agent John Rabago en zijn collega uitrukten voor een melding. De twee agenten vonden een dakloze in een toilet. Rabago dreigde ermee om zijn hoofd in het toilet te steken als hij het niet zou aflikken. Hij hield zijn schouder vast en stond op zijn been om hem in bedwang te houden. Daarna gaf de dakloze gevolg aan het bevel van de agent en begon het toilet af te likken.

De rechter was razend: “Ik ben hier om u te veroordelen voor het ergste wat u ooit in uw leven gedaan heeft.” Aanvankelijk lachte de agent de feiten weg, maar legde later toch bekentenissen af.

Slachtoffer is blij

Rabago bood ondertussen zijn excuses aan de familie aan. Hij verklaarde: “Twee jaar geleden nam ik een beslissing waar ik niet trots op ben. Mijn daden hebben het leven van ieder van ons voorgoed veranderd.” De advocaat van het slachtoffer zegt dat zijn cliënt tevreden is met de uitspraak. “Hij is blij verrast dat de rechtbank een passende straf uitsprak.”

De tweede verdachte moet nog voor de rechter verschijnen. Wellicht krijgt hij een lagere straf omdat hij niet actief deelnam aan de feiten.