-

Economie

Zwarte restauranteigenaar die politie gratis maaltijden gaf, doodgeschoten door agenten.

Een restauranteigenaar die altijd gratis maaltijden gaf aan de politie werd tijdens protesten in Kentucky doodgeschoten door de ordetroepen.

David McAtee (53) werd maandag gedood toen politieagenten en leden van de Nationale Garde een avondklok handhaafden in Louisville. De avondklok werd ingesteld naar aanleiding van de protesten na het overlijden van George Floyd in handen van de politie. Zijn familie zegt dat hij zijn nichtje, die ook werd geraakt door een kogel, probeerde te beschermen.

Geliefde figuur

De restauranthouder, die erg populair was in zijn gemeenschap, werd iets na middernacht doodgeschoten. De volgende ochtend lag zijn lichaam nog altijd op de plek waar hij door een politiekogel geraakt werd.

Facebook

De politiebaas Steve Conrad werd ondertussen ontslagen nadat aan het licht kwam dat de politieagenten tijdens de chaotische scène geen bodycams droegen of dat ze niet ingeschakeld waren.

De politie zei dat ze reageerden op schoten vanuit een groep mensen, maar getuigen zeggen dat de mensen niet aan het protesteren waren. De familie van McAtee legde uit dat de wijk elke week bij elkaar komt om muziek te luisteren en dat de restauranteigenaar daar dan voedsel verkocht.

Diepe rouw

De moeder van McAtee, Odessa Riley, rouwt nog altijd om het verlies van haar dochter, die eerder dit jaar overleed. Riley vertelde: “Wanneer je een kind verliest, verlies je ook een stuk van jezelf. Ik moest 22 januari nog mijn dochter begraven.”

Facebook

Riley vervolgde: “Hij gaf alle politieagenten te eten. De politie ging naar binnen en praatte met hem en ze waren graag bij hem. Hij gaf hen te eten. Hij gaf hen gratis voedsel. Het enige wat hij daar deed op die hoek was een beetje geld verdienen.”

Het onderzoek naar de precieze omstandigheden van het overlijden van McAtee is nog volop aan de gang.

Economie

Cameravrouw heeft ‘ander verhaal’ over incident met Joost Klein: ‘Dit is er echt gebeurd’

De cameravrouw, betrokken bij het incident dat leidde tot de diskwalificatie van Joost Klein voor de finale van het Eurovisie Songfestival, heeft een andere lezing van de gebeurtenissen dan de artiest zelf, volgens de directeur-generaal van de European Broadcasting Union, Noel Curran.

In een interview met de Zweedse radiozender Sveriges Radio, vermeldde Curran dat de verklaringen van de cameravrouw verschillen van die van Klein, maar hij specificeerde niet wat haar versie van het verhaal inhoudt.

De directeur-generaal reageerde op een statement van de AVROTROS over het voorval dat ervoor zorgde dat Klein niet kon deelnemen aan het Songfestival.

Volgens de omroep had Klein een “dreigende beweging” gemaakt naar de camera omdat de cameravrouw hem bleef filmen, ondanks zijn herhaalde verzoeken om dat niet te doen. Hij zou de cameravrouw hierbij niet fysiek hebben aangeraakt.

Dit is de eerste keer in de 68-jarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival dat een land wordt gediskwalificeerd nadat de wedstrijd al begonnen is.

Na deze ongekende gebeurtenis is de Eurovisie Songfestivalgemeenschap in rep en roer. De diskwalificatie van Joost Klein heeft niet alleen impact op de Nederlandse delegatie, maar roept ook vragen op over de regelgeving en de handhaving ervan tijdens het festival.

Fans en experts debatteren hevig over de consequenties van dit besluit en de transparantie van het besluitvormingsproces.

Op sociale media hebben zowel supporters van Klein als kijkers die pleiten voor strikte naleving van de regels hun mening niet onder stoelen of banken gestoken.

Deze situatie heeft een levendige discussie op gang gebracht over de grenzen van artistieke vrijheid en respect voor de operationele normen binnen een dergelijk internationaal evenement.

Het Eurovisie Songfestival staat bekend om zijn diversiteit en inclusiviteit, waardoor dit incident des te opmerkelijker is. De organisatie staat nu voor de uitdaging om haar regels te herzien en mogelijk aan te passen om toekomstige conflicten te voorkomen en tegelijkertijd de integriteit van het evenement te waarborgen.

Noel Curran benadrukte dat het belangrijk is om uit dit voorval te leren en het festival te blijven verbeteren voor alle deelnemende landen en artiesten.

Lees verder