-

Economie

Vrouw neemt mondkapje af en hoest opzettelijk in gezicht baby.

Een vrouw in California hoestte opzettelijk in het gezicht van een 1-jarige baby na een woordenwisseling over het niet genoeg afstand houden.

Het incident vond vrijdag plaats in Yogurtland in San Jose. De vrouw stond aan te schuiven voor de baby, haar moeder en oma.

Volgens de politie was de vrouw misnoegd omdat de moeder, Mireya Mora, te dicht bij haar stond en zich niet aan de social distancing regels hield.

De vrouw nam daarop haar mondkapje af, benaderde de baby in de kinderwagen en hoestte herhaaldelijk in het gezicht van het kleintje. Dan verliet ze de zaak.

De politie verspreidde een signalement van de blanke vrouw in de zestig. Mora vertelde aan de media dat de aanval misschien raciaal geïnspireerd is. Ze getuigde: “Ik en mijn oma zijn Zuid-Amerikaans, en ze begon te schreeuwen over mijn afstand en mishandelde me verbaal toen ik Spaans begon te praten met mijn oma.”

Lichte koorts

Haar zoon had lichte koorts nadat de vrouw op hem had gehoest, maar gelukkig genas hij snel. “Als hij ziek was geworden … ik mag er niet aan denken”, voegde de moeder er nog aan toe.

Economie

Cameravrouw heeft ‘ander verhaal’ over incident met Joost Klein: ‘Dit is er echt gebeurd’

De cameravrouw, betrokken bij het incident dat leidde tot de diskwalificatie van Joost Klein voor de finale van het Eurovisie Songfestival, heeft een andere lezing van de gebeurtenissen dan de artiest zelf, volgens de directeur-generaal van de European Broadcasting Union, Noel Curran.

In een interview met de Zweedse radiozender Sveriges Radio, vermeldde Curran dat de verklaringen van de cameravrouw verschillen van die van Klein, maar hij specificeerde niet wat haar versie van het verhaal inhoudt.

De directeur-generaal reageerde op een statement van de AVROTROS over het voorval dat ervoor zorgde dat Klein niet kon deelnemen aan het Songfestival.

Volgens de omroep had Klein een “dreigende beweging” gemaakt naar de camera omdat de cameravrouw hem bleef filmen, ondanks zijn herhaalde verzoeken om dat niet te doen. Hij zou de cameravrouw hierbij niet fysiek hebben aangeraakt.

Dit is de eerste keer in de 68-jarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival dat een land wordt gediskwalificeerd nadat de wedstrijd al begonnen is.

Na deze ongekende gebeurtenis is de Eurovisie Songfestivalgemeenschap in rep en roer. De diskwalificatie van Joost Klein heeft niet alleen impact op de Nederlandse delegatie, maar roept ook vragen op over de regelgeving en de handhaving ervan tijdens het festival.

Fans en experts debatteren hevig over de consequenties van dit besluit en de transparantie van het besluitvormingsproces.

Op sociale media hebben zowel supporters van Klein als kijkers die pleiten voor strikte naleving van de regels hun mening niet onder stoelen of banken gestoken.

Deze situatie heeft een levendige discussie op gang gebracht over de grenzen van artistieke vrijheid en respect voor de operationele normen binnen een dergelijk internationaal evenement.

Het Eurovisie Songfestival staat bekend om zijn diversiteit en inclusiviteit, waardoor dit incident des te opmerkelijker is. De organisatie staat nu voor de uitdaging om haar regels te herzien en mogelijk aan te passen om toekomstige conflicten te voorkomen en tegelijkertijd de integriteit van het evenement te waarborgen.

Noel Curran benadrukte dat het belangrijk is om uit dit voorval te leren en het festival te blijven verbeteren voor alle deelnemende landen en artiesten.

Lees verder