Connect with us

Economie

Rechter zet licht op groen voor verwijdering of slachting van 4.000 wilde paarden.

De brumbies, de wilde paarden die al bijna 200 jaar vrij door de Australische Alpen lopen, dreigen hun huis en zelfs hun leven te verliezen.

Na de verwoestende bosbranden kwam de regering van de staat New South Wales met een groot plan om de natuur te herstellen. Maar dat plan omvat eveneens het afmaken van geiten, herten en varkens – en de verwijdering van meer dan 4.000 brumbies – in het Kosciuszko National Park.

Licht op groen

De federale rechter zette het licht op groen. De reden is om het milieu te beschermen, maar heel wat mensen zijn het daar niet mee eens. Verschillende personen en organisaties stelden beroep in tegen de slachting, maar ze werden telkens afgewezen.

Het verwijderen van brumbies is volgens de Kosciuszko Wild Horse Heritage Act 2018 inderdaad mogelijk, zo lang er maar een houdbare populatie wordt behouden.

Plaag

In de staat Victoria worden de brumbies beschouwd als ‘plaagdieren’ en zijn ze niet beschermd. Volgens de staat vormen de dieren een bedreiging voor inheemse dieren en planten.

Matthew Jackson van Parks Victoria legde uit: “Het behoud van het Alpine National Park is hierin cruciaal. Inheemse Alpen-planten en dieren, die nergens anders op aarde voorkomen, zijn niet opgewassen tegen het gewicht, de begrazing, de harde hoeven of het vertrappelen van de wilde paarden.”

Weerstand

De bewoners van Victoria zijn tegen de slachting en eisen een menselijke oplossing. Mensen boden aan om de paarden ter adoptie aan te bieden in plaats van ze te laten afmaken. Zelfs Olivia Newton-John schaarde zich achter de dierenliefhebbers.

De houding van de staat botst op heel wat weerstand vanuit de samenleving. Zo vertelde veehouder Philip Maguire: “Het is geen ecologisch probleem. Geen enkele plant of geen enkel dier is in gevaar door de brumbies. De omgeving is in harmonie gekomen na 200 jaar samenleven.”

De opruiming werd voorlopig uitgesteld tot 9 juni, maar de bevolking doet er alles aan om de dieren te redden. Er werd een online petitie gestart, die al bijna 150.000 keer ondertekend werd.

Deel dit bericht als ook jij vindt dat deze majestueuze paarden gered moeten worden!

Lees verder

Economie

Kremlin insiders waarschuwen: ‘Poetin gaat door tot bittere eind’

Poetin

Een toenemend aantal Kremlin ingewijden twijfelt acht weken na de inval in Oekraïne of dit wel een goede beslissing was. De groep insiders vreest dat dit nog decennialang catastrofale gevolgen zal hebben. Persbureau Bloomberg sprak met tien ingewijden, die uit vrees voor vergelding anoniem wensen te blijven.

Een aanzienlijk deel van de Russische elite blijft de oorlog steunen. Ze omarmen het discours van Poetin dat een conflict met het Westen onvermijdelijk is. Ook denken ze dat de Russische economie zich wel zal aanpassen aan de sancties.

Toch is er een groter wordende groep van insiders die vrezen dat de oorlog in Oekraïne zal leiden tot jarenlang isolement en de economie nog verder in het slop zal duwen. Meer nog: ze zijn bang dat de invasie een catastrofale fout was.

Tot bittere eind

Poetin is alsmaar meer afhankelijk van een kleine kring van hardliners. De insiders weten dat Poetin zal doorgaan tot het bittere eind. De Russische president zal nooit toegeven en op dit moment is er niet meteen een gevaar dat hij de macht zal verliezen.

Lees verder

Economie

Net binnen: Prinses Alexia moet verplicht in therapie

prinses Alexia

Koningin Máxima breekt een lans voor jongeren met mentale problemen. Ze is boegbeeld voor de stichting MindUs. Deze organisatie zag vorige week het levenslicht en het is hun doel om jongeren tussen de 12 en 27 jaar te helpen om hun mentale gezondheid op te krikken. Nu blijkt dat ook prinses Alexia in therapie moet.

Máxima is heel begaan met het thema. Ook in haar familie zijn er mentale problemen. In 2019 verloor ze haar jongste zus Inés, die na jarenlange depressies een einde maakte aan haar leven.

Nu wil de koningin dat er meer aandacht komt voor jongeren met mentale problemen. Zelf ging ze ook wel eens naar een therapeut. “Als je hulp nodig hebt en die is beschikbaar, moet je alles doen wat je kunt.” In het boek Amalia van Claudia de Breij kwam aan het licht dat ook de kroonprinses op therapie ging.

Maar nu blijkt dat ook prinses Alexia in therapie moet. Dat onthulde Máxima naar aanleiding van de lancering van de nieuwe stichting. “Geestelijke gezondheid is een prioriteit in onze familie.”

Lees verder

Economie

Net binnen: Toestand Gerard Joling nog verslechterd, overgebracht naar ander ziekenhuis

Geer

De gezondheidstoestand van Gerard Joling wil maar niet verbeteren. De zanger is ter observatie opgenomen in het ziekenhuis voor een longontsteking. Nu is hij overgebracht naar het VU MC.

Geer laat weten: “In Amstelveen konden ze niet veel uitrichten voor me en daarom is besloten me over te brengen. Ik lig nu op mijn kamer te wachten op wat er komen gaat.”

Hij heeft veel pijn vanwege vocht achter zijn longen. “Donderdagmiddag, zo is me verteld, gaan ze via mijn rug een drain naar binnen brengen. Die moet het vocht uit mijn long zien te krijgen. Lukt dat niet, dan zal ik vrijdag zelfs geopereerd moeten worden.”

Zware pijn

De zanger zegt dat het allemaal heel pittig en heftig is. “Ik ben er allemaal wel van geschrokken.” Geer blijft echter optimistisch. “Maar de pijn is niet normaal.”

Lees verder

Trending