-

Economie

Meisje (13) doodgeschoten in eigen huis toen ze mama nieuw dansje toonde.

Een meisje (13) uit Chicago is fataal neergeschoten in haar eigen huis, toen ze haar mama een nieuw danspasje toonde.

Amaria Jones kwam op het leven op 20 juni toen een kogel van buiten hun woning door het raam vloog en haar in de hals raakte.

De kogel vloog eerst door een bordje voor hun appartement waarop stond: “In Chicago, Lives Matter.”

Op het ogenblik van het incident zaten er twee jongens van 15 en 16 bij de voordeur van het gebouw. Een andere man zag hoe er een rood lasterpuntje op hen gericht was. Dan hoorde hij meerdere schoten.

Beide jongeren liepen schotwonden op. Ze werden afgevoerd naar het ziekenhuis en herstellen goed.

De rouwende moeder van Amaria, Lawanda Jones, sprak met de lokale media en vertelt over het moment dat ze besefte dat haar dochter neergeschoten was.

“Ze toonde me een TikTok dansje. Ik draaide me om en keek haar aan en zag dat ze op de grond naar haar hals greep”, vertelde ze. “De laatste herinnering die ik heb aan mijn dochter is hoe er bloed uit haar hals gutste.”

De moeder gaat verder: “Ze hebben het over moorden door de politie – onze burgers. Ze maken elkaar af. Onze kinderen zijn niet meer veilig. Je kunt zelfs niet meer bij de voordeur zitten. Je kunt zelfs niet meer in je eigen huis zijn, je wordt vermoord.”

Amaria wilde later advocaat worden. Maar in plaats daarvan maakte iemand abrupt een einde aan haar leven terwijl ze in haar eigen huis een dansje toonde aan mama.

Onze gedachten zijn bij de nabestaanden.

Economie

Cameravrouw heeft ‘ander verhaal’ over incident met Joost Klein: ‘Dit is er echt gebeurd’

De cameravrouw, betrokken bij het incident dat leidde tot de diskwalificatie van Joost Klein voor de finale van het Eurovisie Songfestival, heeft een andere lezing van de gebeurtenissen dan de artiest zelf, volgens de directeur-generaal van de European Broadcasting Union, Noel Curran.

In een interview met de Zweedse radiozender Sveriges Radio, vermeldde Curran dat de verklaringen van de cameravrouw verschillen van die van Klein, maar hij specificeerde niet wat haar versie van het verhaal inhoudt.

De directeur-generaal reageerde op een statement van de AVROTROS over het voorval dat ervoor zorgde dat Klein niet kon deelnemen aan het Songfestival.

Volgens de omroep had Klein een “dreigende beweging” gemaakt naar de camera omdat de cameravrouw hem bleef filmen, ondanks zijn herhaalde verzoeken om dat niet te doen. Hij zou de cameravrouw hierbij niet fysiek hebben aangeraakt.

Dit is de eerste keer in de 68-jarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival dat een land wordt gediskwalificeerd nadat de wedstrijd al begonnen is.

Na deze ongekende gebeurtenis is de Eurovisie Songfestivalgemeenschap in rep en roer. De diskwalificatie van Joost Klein heeft niet alleen impact op de Nederlandse delegatie, maar roept ook vragen op over de regelgeving en de handhaving ervan tijdens het festival.

Fans en experts debatteren hevig over de consequenties van dit besluit en de transparantie van het besluitvormingsproces.

Op sociale media hebben zowel supporters van Klein als kijkers die pleiten voor strikte naleving van de regels hun mening niet onder stoelen of banken gestoken.

Deze situatie heeft een levendige discussie op gang gebracht over de grenzen van artistieke vrijheid en respect voor de operationele normen binnen een dergelijk internationaal evenement.

Het Eurovisie Songfestival staat bekend om zijn diversiteit en inclusiviteit, waardoor dit incident des te opmerkelijker is. De organisatie staat nu voor de uitdaging om haar regels te herzien en mogelijk aan te passen om toekomstige conflicten te voorkomen en tegelijkertijd de integriteit van het evenement te waarborgen.

Noel Curran benadrukte dat het belangrijk is om uit dit voorval te leren en het festival te blijven verbeteren voor alle deelnemende landen en artiesten.

Lees verder