Connect with us

Economie

Man ontslagen omdat hij berenwelpjes weigerde te doden eindelijk in ere hersteld.

Een man die werd ontslagen uit zijn functie van natuurbeschermingsfunctionaris omdat hij twee berenwelpjes niet wilde doden, heeft vijf jaar later zijn rechtszaak gewonnen. De man kreeg zijn ontslag omdat hij verkoos om de berenwelpjes naar de dierenarts te brengen in plaats van ze af te maken.

Het verhaal van Bryce Casavant uit British Columbia in Canada haalde in 2015 wereldwijd de krantenkoppen. Hij had een melding gekregen over een zwarte beer die bij een woonkamp in een vriezer aan het snuffelen was. Bryce kreeg de opdracht om de beer en haar twee welpjes te doden. Hij kreeg het echter niet over zijn hart om de berenwelpjes af te schieten.

Bryce negeerde het beval en nam de beertjes mee naar een dierenarts.

Maar die beslissing zou hem zijn baan kosten. Eerst werd hij geschorst zonder loon en daarna ontslagen. Bryce had de welpjes moeten doden omdat ze gewend waren aan voedsel voor mensen.

De welpjes werden opgevangen bij de North Island Wildlife Recovery Association in Errington en vervolgens weer in het wild vrijgelaten. De manager van het centrum, Robin Campbell, vindt dat Bryce de correcte beslissing nam: “De moederbeer was inderdaad een probleem, maar haar welpjes deden niets.”

Massale steun

Bryce kreeg indertijd heel wat steun. Er werden online petities opgericht om ervoor te zorgen dat hij zijn baan zou kunnen behouden. Uiteindelijk spande hij een rechtszaak in tegen zijn werkgever. Ondertussen ging hij aan de slag voor het Ministerie van Bossen en was hij zelfs kandidaat bij lokale verkiezingen. Hij pleitte toen voor een einde van de trofeejachten.

Nu, jaren later, besliste het Hof van Beroep eindelijk in zijn voordeel. Het Hof oordeelde dat Bryce volledig in zijn recht stond om de berenwelpjes niet te doden.

De man is uiteraard erg opgetogen met de beslissing: “Ik heb het gevoel dat de donkere wolken die al jaren boven mijn gezin hingen eindelijk verdwenen zijn. Maar het is een bitterzoet moment, want ik had nooit mogen schieten.”

Bryce heeft er spijt van dat hij de moeder moest doden. De overwinning van Bryce wordt ook gevierd door dierenwelzijnsgroepen die van mening zijn dat functionarissen al te makkelijk beslissen over het leven van de beren.