Connect with us

Economie

Man ontslagen omdat hij berenwelpjes weigerde te doden eindelijk in ere hersteld.

Een man die werd ontslagen uit zijn functie van natuurbeschermingsfunctionaris omdat hij twee berenwelpjes niet wilde doden, heeft vijf jaar later zijn rechtszaak gewonnen. De man kreeg zijn ontslag omdat hij verkoos om de berenwelpjes naar de dierenarts te brengen in plaats van ze af te maken.

Het verhaal van Bryce Casavant uit British Columbia in Canada haalde in 2015 wereldwijd de krantenkoppen. Hij had een melding gekregen over een zwarte beer die bij een woonkamp in een vriezer aan het snuffelen was. Bryce kreeg de opdracht om de beer en haar twee welpjes te doden. Hij kreeg het echter niet over zijn hart om de berenwelpjes af te schieten.

Bryce negeerde het beval en nam de beertjes mee naar een dierenarts.

Maar die beslissing zou hem zijn baan kosten. Eerst werd hij geschorst zonder loon en daarna ontslagen. Bryce had de welpjes moeten doden omdat ze gewend waren aan voedsel voor mensen.

De welpjes werden opgevangen bij de North Island Wildlife Recovery Association in Errington en vervolgens weer in het wild vrijgelaten. De manager van het centrum, Robin Campbell, vindt dat Bryce de correcte beslissing nam: “De moederbeer was inderdaad een probleem, maar haar welpjes deden niets.”

Massale steun

Bryce kreeg indertijd heel wat steun. Er werden online petities opgericht om ervoor te zorgen dat hij zijn baan zou kunnen behouden. Uiteindelijk spande hij een rechtszaak in tegen zijn werkgever. Ondertussen ging hij aan de slag voor het Ministerie van Bossen en was hij zelfs kandidaat bij lokale verkiezingen. Hij pleitte toen voor een einde van de trofeejachten.

Nu, jaren later, besliste het Hof van Beroep eindelijk in zijn voordeel. Het Hof oordeelde dat Bryce volledig in zijn recht stond om de berenwelpjes niet te doden.

De man is uiteraard erg opgetogen met de beslissing: “Ik heb het gevoel dat de donkere wolken die al jaren boven mijn gezin hingen eindelijk verdwenen zijn. Maar het is een bitterzoet moment, want ik had nooit mogen schieten.”

Bryce heeft er spijt van dat hij de moeder moest doden. De overwinning van Bryce wordt ook gevierd door dierenwelzijnsgroepen die van mening zijn dat functionarissen al te makkelijk beslissen over het leven van de beren.

Lees verder

Economie

Kremlin insiders waarschuwen: ‘Poetin gaat door tot bittere eind’

Poetin

Een toenemend aantal Kremlin ingewijden twijfelt acht weken na de inval in Oekraïne of dit wel een goede beslissing was. De groep insiders vreest dat dit nog decennialang catastrofale gevolgen zal hebben. Persbureau Bloomberg sprak met tien ingewijden, die uit vrees voor vergelding anoniem wensen te blijven.

Een aanzienlijk deel van de Russische elite blijft de oorlog steunen. Ze omarmen het discours van Poetin dat een conflict met het Westen onvermijdelijk is. Ook denken ze dat de Russische economie zich wel zal aanpassen aan de sancties.

Toch is er een groter wordende groep van insiders die vrezen dat de oorlog in Oekraïne zal leiden tot jarenlang isolement en de economie nog verder in het slop zal duwen. Meer nog: ze zijn bang dat de invasie een catastrofale fout was.

Tot bittere eind

Poetin is alsmaar meer afhankelijk van een kleine kring van hardliners. De insiders weten dat Poetin zal doorgaan tot het bittere eind. De Russische president zal nooit toegeven en op dit moment is er niet meteen een gevaar dat hij de macht zal verliezen.

Lees verder

Economie

Net binnen: Prinses Alexia moet verplicht in therapie

prinses Alexia

Koningin Máxima breekt een lans voor jongeren met mentale problemen. Ze is boegbeeld voor de stichting MindUs. Deze organisatie zag vorige week het levenslicht en het is hun doel om jongeren tussen de 12 en 27 jaar te helpen om hun mentale gezondheid op te krikken. Nu blijkt dat ook prinses Alexia in therapie moet.

Máxima is heel begaan met het thema. Ook in haar familie zijn er mentale problemen. In 2019 verloor ze haar jongste zus Inés, die na jarenlange depressies een einde maakte aan haar leven.

Nu wil de koningin dat er meer aandacht komt voor jongeren met mentale problemen. Zelf ging ze ook wel eens naar een therapeut. “Als je hulp nodig hebt en die is beschikbaar, moet je alles doen wat je kunt.” In het boek Amalia van Claudia de Breij kwam aan het licht dat ook de kroonprinses op therapie ging.

Maar nu blijkt dat ook prinses Alexia in therapie moet. Dat onthulde Máxima naar aanleiding van de lancering van de nieuwe stichting. “Geestelijke gezondheid is een prioriteit in onze familie.”

Lees verder

Economie

Net binnen: Toestand Gerard Joling nog verslechterd, overgebracht naar ander ziekenhuis

Geer

De gezondheidstoestand van Gerard Joling wil maar niet verbeteren. De zanger is ter observatie opgenomen in het ziekenhuis voor een longontsteking. Nu is hij overgebracht naar het VU MC.

Geer laat weten: “In Amstelveen konden ze niet veel uitrichten voor me en daarom is besloten me over te brengen. Ik lig nu op mijn kamer te wachten op wat er komen gaat.”

Hij heeft veel pijn vanwege vocht achter zijn longen. “Donderdagmiddag, zo is me verteld, gaan ze via mijn rug een drain naar binnen brengen. Die moet het vocht uit mijn long zien te krijgen. Lukt dat niet, dan zal ik vrijdag zelfs geopereerd moeten worden.”

Zware pijn

De zanger zegt dat het allemaal heel pittig en heftig is. “Ik ben er allemaal wel van geschrokken.” Geer blijft echter optimistisch. “Maar de pijn is niet normaal.”

Lees verder

Trending