-

Economie

Leerlingen krijgen gratis tampons en maandverband.

Studenten in Nieuw-Zeeland krijgen binnenkort gratis maandverband en tampons. Op die manier wil het land de zogenaamde menstruatie-armoede bestrijden.

Premier Jacinda Ardern lichtte de maatregel toe in een persbericht: “We weten dat bijna 95.000 studenten van 9 tot 18 jaar thuis zouden blijven tijdens hun menstruatie, omdat ze geen persoonlijke hygiënemiddelen kunnen betalen. Door ze gratis uit te delen, kunnen deze jongeren naar school blijven gaan om te leren.”

Niet goedkoop

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat maandverband en tampons niet goedkoop zijn. Een vrouw zou in haar leven om en bij de 5.600 euro uitgeven aan menstruatieproducten.

Volgens RTL Nieuws heeft 10 procent van de Nederlandse meisjes en jonge vrouwen weleens niet genoeg geld om menstruatieproducten te kunnen kopen. In dat geval zouden ze oude kranten, vodden of toiletpapier als noodoplossing gebruiken.

Geen luxe

In Schotland werd eerder dit jaar al aangekondigd om menstruatieproducten beschikbaar te stellen. Vrouwen kunnen het bijvoorbeeld gratis afhalen in buurthuizen en apothekers.

Economie

Nikkie Plessen denkt dat ze boven iedereen staat en regels niet voor haar gelden

Nikkie Plessen

Nikkie Plessen, de gerenommeerde modekoningin van Nederland, staat bekend om haar aanzienlijke fortuin.

Haar naam zorgt echter voor opschudding vanwege een incident met een plastic tasje van slechts 10 cent.
Nikkie Plessen

Als succesvolle zakenvrouw heeft Nikkie haar kledingmerk NIKKIE Fashion wereldwijd in talloze winkels liggen.

Opmerkelijk is haar visie op mode.

In het verleden heeft ze mensen met een beperkt budget geadviseerd om te investeren in een designer sjaal van €100, zelfs als ze zich de duurdere merkkleding niet kunnen veroorloven.

Nikkie benadrukte het idee dat je met een accessoire, zoals een sjaal, een opvallend modebewust statement kunt maken zonder je bankrekening te plunderen.

Ze sprak over het idee van een sjaal als een veelzijdig mode-item, vergelijkbaar met de allure van designer tassen zoals Chanel en Hermès.

Ondanks haar royale uitgaven aan luxemerken, deed het incident met een 10 cent plastic tasje veel stof opwaaien. Juicechannel deelde een verhaal waarin Nikkie woedend zou zijn geworden toen ze werd geconfronteerd met de kosten van het tasje.

Het incident vond plaats in een bakkerij in Amsterdam, waar Nikkie regelmatig kwam.
Nikkie Plessen

Toen ze een keer geen eigen tas bij zich had en de regel van “betaling voor plastic tasjes” al van kracht was, moest ze 10 cent extra betalen.

Haar reactie was opmerkelijk: “IK KOOP WEKELIJKS VOOR ZOVEEL GELD AAN BROOD, WEET JE WEL NIET WIE IK BEN?” leek ze te schreeuwen, waardoor de indruk werd gewekt dat ze vond dat de regels die voor anderen gelden, niet voor haar van toepassing waren.

Hoewel Nikkie Plessen over aanzienlijke rijkdom beschikt, roept dit incident vragen op over haar houding ten opzichte van algemene regels en hoe ze zichzelf ziet in vergelijking met anderen.

Lees verder