-

Economie

Leerlingen krijgen gratis tampons en maandverband.

Studenten in Nieuw-Zeeland krijgen binnenkort gratis maandverband en tampons. Op die manier wil het land de zogenaamde menstruatie-armoede bestrijden.

Premier Jacinda Ardern lichtte de maatregel toe in een persbericht: “We weten dat bijna 95.000 studenten van 9 tot 18 jaar thuis zouden blijven tijdens hun menstruatie, omdat ze geen persoonlijke hygiënemiddelen kunnen betalen. Door ze gratis uit te delen, kunnen deze jongeren naar school blijven gaan om te leren.”

Niet goedkoop

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat maandverband en tampons niet goedkoop zijn. Een vrouw zou in haar leven om en bij de 5.600 euro uitgeven aan menstruatieproducten.

Volgens RTL Nieuws heeft 10 procent van de Nederlandse meisjes en jonge vrouwen weleens niet genoeg geld om menstruatieproducten te kunnen kopen. In dat geval zouden ze oude kranten, vodden of toiletpapier als noodoplossing gebruiken.

Geen luxe

In Schotland werd eerder dit jaar al aangekondigd om menstruatieproducten beschikbaar te stellen. Vrouwen kunnen het bijvoorbeeld gratis afhalen in buurthuizen en apothekers.

Economie

Cameravrouw heeft ‘ander verhaal’ over incident met Joost Klein: ‘Dit is er echt gebeurd’

De cameravrouw, betrokken bij het incident dat leidde tot de diskwalificatie van Joost Klein voor de finale van het Eurovisie Songfestival, heeft een andere lezing van de gebeurtenissen dan de artiest zelf, volgens de directeur-generaal van de European Broadcasting Union, Noel Curran.

In een interview met de Zweedse radiozender Sveriges Radio, vermeldde Curran dat de verklaringen van de cameravrouw verschillen van die van Klein, maar hij specificeerde niet wat haar versie van het verhaal inhoudt.

De directeur-generaal reageerde op een statement van de AVROTROS over het voorval dat ervoor zorgde dat Klein niet kon deelnemen aan het Songfestival.

Volgens de omroep had Klein een “dreigende beweging” gemaakt naar de camera omdat de cameravrouw hem bleef filmen, ondanks zijn herhaalde verzoeken om dat niet te doen. Hij zou de cameravrouw hierbij niet fysiek hebben aangeraakt.

Dit is de eerste keer in de 68-jarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival dat een land wordt gediskwalificeerd nadat de wedstrijd al begonnen is.

Na deze ongekende gebeurtenis is de Eurovisie Songfestivalgemeenschap in rep en roer. De diskwalificatie van Joost Klein heeft niet alleen impact op de Nederlandse delegatie, maar roept ook vragen op over de regelgeving en de handhaving ervan tijdens het festival.

Fans en experts debatteren hevig over de consequenties van dit besluit en de transparantie van het besluitvormingsproces.

Op sociale media hebben zowel supporters van Klein als kijkers die pleiten voor strikte naleving van de regels hun mening niet onder stoelen of banken gestoken.

Deze situatie heeft een levendige discussie op gang gebracht over de grenzen van artistieke vrijheid en respect voor de operationele normen binnen een dergelijk internationaal evenement.

Het Eurovisie Songfestival staat bekend om zijn diversiteit en inclusiviteit, waardoor dit incident des te opmerkelijker is. De organisatie staat nu voor de uitdaging om haar regels te herzien en mogelijk aan te passen om toekomstige conflicten te voorkomen en tegelijkertijd de integriteit van het evenement te waarborgen.

Noel Curran benadrukte dat het belangrijk is om uit dit voorval te leren en het festival te blijven verbeteren voor alle deelnemende landen en artiesten.

Lees verder