Connect with us

Economie

Leerlingen krijgen gratis tampons en maandverband.

Studenten in Nieuw-Zeeland krijgen binnenkort gratis maandverband en tampons. Op die manier wil het land de zogenaamde menstruatie-armoede bestrijden.

Premier Jacinda Ardern lichtte de maatregel toe in een persbericht: “We weten dat bijna 95.000 studenten van 9 tot 18 jaar thuis zouden blijven tijdens hun menstruatie, omdat ze geen persoonlijke hygiënemiddelen kunnen betalen. Door ze gratis uit te delen, kunnen deze jongeren naar school blijven gaan om te leren.”

Niet goedkoop

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat maandverband en tampons niet goedkoop zijn. Een vrouw zou in haar leven om en bij de 5.600 euro uitgeven aan menstruatieproducten.

Volgens RTL Nieuws heeft 10 procent van de Nederlandse meisjes en jonge vrouwen weleens niet genoeg geld om menstruatieproducten te kunnen kopen. In dat geval zouden ze oude kranten, vodden of toiletpapier als noodoplossing gebruiken.

Geen luxe

In Schotland werd eerder dit jaar al aangekondigd om menstruatieproducten beschikbaar te stellen. Vrouwen kunnen het bijvoorbeeld gratis afhalen in buurthuizen en apothekers.