Connect with us

Economie

Dikke en bejaarde mensen ontmoedigd om terrasjes te doen.

Heel wat horecazaken moedigen mensen uit bepaalde risicogroepen aan om hun terrasjes voorlopig links te laten liggen. Het gaat om chronisch zieken, bejaarde en corpulente mensen. Ouderenbond ANBO is niet te spreken over het verkapte toegangsverbod voor senioren.

In Papendrecht liepen de gemoederen de afgelopen dagen hoog op over het beleid van restaurant Willaerts. Het verzoek van de zaak aan de boorden van de Beneden Merwede luidt: “Uiteraard vragen wij gasten behorend tot een risicogroep het bezoek nog even uit te stellen.”

Daarmee baseert de horecazaak zich op de lijst van het RIVM. Naast mensen ouder dan zeventig jaar en chronisch zieken, worden ook suikerpatiënten en mensen met een BMI hoger dan veertig als een risicogroep beschouwd.

Woedende ouderen

Op de sociale media wordt alvast woedend gereageerd en sommige bejaarden roepen zelfs op tot een boycot van het populaire restaurant. Andere horecazaken hanteren overigens een gelijkaardig beleid.

Liane den Haan van ANBO is niet te spreken over het verkapte verbod: “Dit is niet de bedoeling en mag absoluut niet. Ik vind het onvoorstelbaar en onacceptabel dat horecagelegenheden op deze manier ouderen uitsluiten van een gezellig bezoek aan een terras of een restaurant.”

Geen totaalverbod

Er geldt echter geen algemeen toegangsverbod voor ouderen of chronisch zieken. Wel wordt er aangemaand tot voorzichtigheid. Het advies van overheidswege is: “Het kan verstandiger zijn om voorlopig zoveel mogelijk thuis te blijven.”