Connect with us

Economie

Asielzoekers naar de rechter uit vrees voor corona door te kleine woningen.

Asielzoekers in Burgum in Friesland zijn niet te spreken over de woningen waar ze naartoe moeten. Ze vinden de woning te klein om zich aan de coronamaatregelen te houden. Daarom spanden ze een rechtszaak aan tegen het COA.

De verhuizing is gepland voor 2, 3 en 4 juli. Nu wonen de bewoners van het AZC vaak in caravans. Het is de bedoeling dat ze intrekken in nieuwbouwwoningen op hetzelfde domein.

Kinderen en ouders verdeeld

Nu wonen de bewoners met acht personen samen. Maar in de nieuwbouwwoningen moeten ze soms met tien tot twaalf mensen bij elkaar wonen. Gezinnen die voordien niet samenwoonden, worden nu samen gezet. Asielzoeker Ali Alradrani vertelde: “Kinderen en ouders worden verdeeld over verschillende verdiepingen en gescheiden, dus niet als gezin bij elkaar.”

Ze moeten één badkamer en twee wc’s met elkaar delen. Op die manier is het onmogelijk om anderhalve meter afstand te houden. Algadrani legde uit: “We zijn bang en het is mensonterend. We zitten te dicht op elkaar in de woningen, met meerdere gezinnen.”

Het Centraal Orgaan Asielzoekers wilde niet reageren op de zaak en wacht het resultaat van het kort geding af.